НА ФОКУСТемида

Осъдиха Марио Куцев за укриване на данъци

 

Смолянският окръжен съд призна в понеделник за виновен бившия управител на „Виастройинженеринг” Марио Куцев за укриване на данъци и използване на документи с невярно съдържание. 45-годишният смолянчанин бе осъден на 3 години условно с тригодишен изпитателен срок и конфискация на ½ на два негови автомобила – АТВ „Shineray XY“ и бус „Фолксваген Транспортер Т4„. Съдът присъди Куцев да заплати 38 340 лв. обезщетение на Министерството на финансите за нанесените от престъплението имуществени вреди. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Обвинението към Марио Куцев е за периода от 15.10.2012 г. до 14.06.2013 г., когато фирмата му „К и М Билдинг Груп” ЕООД е била подизпълнител на „Виастройинженеринг”, извършваща реконструкцията на пътя Асеновград – Чепеларе (Лот 14). Според Окръжна прокуратура е избегнал установяването и плащането на 38 340,72 лв. ДДС и е използвал документи с невярно съдържание – представени пред данъчните „кухи“ фактури за извършени фиктивни сделки.

Разследването срещу смолянчанина е започнало по сигнал на НАП след извършена данъчна ревизия. Досъдебното производство е образувано през 2015 г. На два пъти е спирано, поради това, че бизнесменът живее и работи в Холандия и не е бил намиран на посочения адрес. Установено било, че след като „Виастройинженеринг” наема Куцев за подизпълнител по Лот 14, той регистрирал три фирми с цел да избегне плащането на ДДС. И трите фирми са с фиктивни управители, като лично той е организирал и документооборота и подаването на счетоводни документи в НАП.

„Бях сигурен, че няма да се стигне до тук, не съм правил нищо незаконно. Не виждам къде е далаверата. Всичко срещу мен беше нагласено. Имам съмнения от кой съм поръчан, но засега ще задържа името на човека. Подготвям се вече много по-сериозно за втора инстанция. До последно си мислех, че няма да има осъдителна присъда“, каза пред камерата на „Отзвук“ Марио Куцев.

Още по темата и коментар на осъдения вижте в интервюто с Марио Куцев!

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close