Темида

Осъдиха гробар за измама с кости на покойници

Седем месеца пробация е наказанието на гробаря Живко Димитров за измама с кости на покойници. Миналата седмица мъжът се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата, което Смолянският районен съд одобри след представено доказателство за възстановяване на нанесените вреди. Освен задължителна регистрация по настоящ адрес гробарят ще трябва да прави и срещи с пробационен служител за срок от седем месеца.

Живко Димитров е стар познайник на съда. Въпреки старите си присъди, той не спира с престъпната си дейност. Последното си престъпление извършил миналата година като излъгал жена, която поискала да премести тленните останки на нейни родственици, но в последствие разбрала, че е получила чужди. Гаврата станала през есента на 2017 година в гробищен парк Беклийца.

През лятото жената се уговорила с Живко, известен като шеф на гробарите, да изкопае и предаде тленните останки на нейни близки, погребани в два гроба. На 3 август 54-годишният мъж предава два чувала с кости, които тя погребва в пазарджишкото село Равногор, след като поп ги опял.

Когато Живко й предал чувалите тя не проверила съдържанието им. Платила за услугата уговорените 200 лева и си тръгнала.

След около месец по телефона на жената се обадил другия гробар – Красимир, който й признал, че гробовете на нейните родственици не били разкопавани, а само почистени. На 11 септември 2017 г. разкопали и двата гроба и открили непокътнати костите на починалите. Измамената жена подала жалба в полицията.

Пред криминалистите Красимир разказал, че работата му била възложена от Живко, но само да почисти тревата, без да копае гробовете. Никой обаче не казва какви кости е получила жената в двата чувала.

Първоначално Районната прокуратура прекрати разследването по случая с мотив, че не било установено от къде точно са извадени предадените в двата чувала кости на покойници. С определение от миналата седмица Районният съд в Смолян отмени прокурорското постановление и върна материалите за доразследване.

Живко Димитров има в досието си над 10 присъди. Преди много години работил в съдебната палата като параджия. От там го уволнили, а майка му го изгонила от апартамента и той започнал да се препитава по престъпен начин.

Миналата година семейство от Смолян се оплака, че били измамени от Живко, който им взел парите, но не изкопал гробовете им.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close