Новини

Осъдиха ДАНС да плати 15 000 лева за незаконно уволнение на агент от Смолян

Върховният административен съд окончателно осъди Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да плати близо 15 000 лева обезщетение на незаконно уволнен агент от Смолян. Делото бе образувано по жалба на агенцията, която излиза със становище, че решението на първата инстанция – Административен съд Смолян, е незаконосъобразно и необосновано, като настоява искът на Детелин Грозданов да бъде отхвърлен.

Сагата с уволнението на Грозданов е от шест години. На 14 декември 2012 г. бившият зам.-шеф на ДАНС в Смолян бе уволнен дисциплинарно, след като срещу него започна разследване за присвоени 96 литра бензин на стойност 255 лева. Година по-рано негови колеги забелязали, че в пътната книжка е отразено излизане на колата в града и околностите, но никой не е видял тя да е излизала от паркинга. Служителите докладвали на директора и с помощта на камерите на Областната дирекция на МВР, в чиято сграда се намира и ДАНС, е установено, че колата не е мърдала. Подобен случай станал и в края на април същата година. Грозданов заредил до горе резервоара, който побрал 34,49 литра. Следващите дни били неработни. В първия работен ден за месец май в пътната книжка било отразено, че колата е ползвана и е изминала 30 км градско и 120 км извън града, като бил приложен фискален бон за заредено гориво на бензиностанцията в Средногорци с общо количество 20 литра, на обща стойност 53 лв. Колегите му започнали да го наблюдават, засичали и километража. За зареждане с гориво му била връчена за ползване кредитна карта – транс карта, издадена от фирма „Петрол“. При него се намирали ключовете, пътната книжка и картата. Макар автомобилът да се е ползвал от всички служители на сектор 01 и сектор 02 на дирекцията, основно зареждането извършвал Грозданов, а месечният лимит бил 350 км.

Паралелно с това е получен и анонимен сигнал – видеозапис на компактдиск, на който се вижда как Грозданов пристига на същата бензиностанция със служебния автомобил, придружен от негов познат. Записът показвал как той вади от багажника метална туба и служителката започнала да сипва в нея, след което в резервоара и пак без да се нулира брояча на колонката.

Започнало вътрешно разследване и засичане по записи на камерите в Средногорци е подаден сигнал до председателя на ДАНС в София. По-късно последвало и дисциплинарно уволнение.

През юли 2017 година Върховният административен съд отмени като незаконно уволнението му и го възстанови на длъжност. Година по-рано пък Окръжният съд в Смолян потвърди постановление на прокуратурата за частично прекратяване и спиране на наказателното производство срещу Детелин Грозданов и мнението за налагане на административно наказание заради маловажността на случая..
В интервю пред „Отзвук“ уволнения агент посочи, че са търсели повод да го отстранят „Използваха натиск на високо ниво, включително и от главния прокурор. Не бях съгласен с доста неща, които за мен са си чисто национално предателство. И понеже търсиха повод да ме отстранят и тогава, ги използваха“, каза Грозданов.

Елена Павлова

Покажи още
Back to top button
Close
Close