Темида

Осъдиха Александрина от Старцево за проповядване на радикален ислям

Единствената жена в групата на Ахмед Муса Ахмед, обвинена в проповядване на радикален ислям – Александрина Иванова, днес бе осъдена условно от Окръжния съд в Пазарджик. Присъдата й е две години и половина с четиригодишен изпитателен срок. Подсъдими са още 14 души за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, както и за пропагандиране и възхваляване на ислямска война.

Акцията на ДАНС в златоградското село Старцево, при която бе арестувана Александрина, се проведе през 2014 година. Две години по-късно прокуратурата в Пазарджик внесе обвинителен акт в съда. Днес тарторът на групата – Ахмед Муса, бе осъден да излежи 7 години в затвора и да плати глоба в полза на държавата в размер на 9 500 лв. Неговите сподвижници, които са от Пазарджик, Пловдив и Асеновград – получиха реални присъди от 2 до 3 години и половина.

33-годишната Александрина пристигнала в село Старцево след интернет любов с имама на селото Хасан Щърбов. Двамата живеели в джамията. През трите години, изкарани в Родопите, не е работила никъде. Ходела на Коран курсове в джамията в Мадан и наизустявала текстове от свещената книга. Тя и приятелката й Моника Веизова от Старцево били единствените, които се движели забулени. По данни на разследващите точно Александрина е превела от арабски на български изключително опасната книга „Вероотстъпване”, в която има крайни ислямистки призиви към насилие. Всички издатели, към които се е обърнала тя, да издадат книгата, категорично са отказали. Издава я Ахмед Муса Ахмед. Книгата се е продавала в джамията на ромската махала в Пазарджик и други населени места.

По време на мярката й за неотклонение след ареста таен свидетел 001 заяви, че Александрина била известна сред мюсюлманите като Мерикшен. Имало доказателства, че тя била проповедник на жените в Пазарджик, Пловдив и Смолян, на които казвала да влияят колкото могат на съпрузите си да не спазват обичайните мюсюлмански ритуали и да носят дълги бради.

Присъдата срещу 14-тимата подсъдими не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в Пловдив.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close