Темида

Осъден за смъртта на дървосекач: Бяхме като братя, не знам как стана

Шест месеца условно с тригодишен изпитателен срок е присъдата на Абдула Далов от девинското село Гьоврен. 42-годишният мъж бе изправен пред съда да отговаря за смъртта на своя приятел, колега и съселянин Рамадан Барутин. Абдула се призна за виновен и поиска делото да се гледа по съкратеното съдебно следствие. „Съжалявам, бяхме като братя, приятели и колеги. Не знам как стана”, с тъга казва подсъдимият. В последните си думи пред магистратите той помоли да му бъде наложено минимално наказание.

Трагедията стана на 18 април м.г. в местността Бачитско дере край смолянското село Гела. Преди обяд при добиване на дървен материал отрязано дърво удря работника. Той умира в линейката при транспортирането му към болницата.

Групата дървосекачи работили в гората. Бригадир на групата бил Рамадан. Малко преди нещастието се намирал по ската, където подготвял за поваляне дърво. Над него работил с резачката Абдула. В момента, в който приключва рязането, дървото пада и се стоварва върху Рамадан.

Има извършени редица нарушения на правилата за безопасност в горите, посочва държавното обвинение. Едно от изискванията е да има безопасно разстояние не по-малко от 100 метра и работниците да не работят едни над други по наклона на ската. В случая със смъртта на Рамадан има съпричиняване, защото той също е нарушил правилата за работа в гората.

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close