Advertisement
ТемидаНОВИНИ

Осъден за отвличане и грабеж иска 20 000 лв., бил изтезаван и тормозен на Герзовица

Затворник съди Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) заради лошо отношение в Затворническото общежитие на Герзовица. Искът на Стефан Харизанов, който излежава тригодишна присъда за отвличане и грабеж, е за 20 000 лв. по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

Advertisement

В исковата си молба Харизанов определя отношението на затворническите власти като „изтезание“ и „системен физически и психически тормоз“. По негови думи „бил принуден да полага труд в „пакетажното на мандрата, където е студено и влажно и е противопоказно на здравословното му състояние, защото имал диафиза на бедрената кост след падане от мотор”. Още в началото на работата му в мандрата започнал да получава силни болки и постоянно търсил лекарска помощ, която му била отказвана. Пред съда Харизанов признал, че мислел и да се „натрови”. Впоследствие осъденият бил преместен в ЗО „Хеброс”, където се чувствал добре.

По делото се установява, че от момента на постъпването му в ЗООТ Смолян в средата на юни 2021 г., той е искал да бъде преместен в ЗО „Хеброс”. Подавал е  жалби срещу лошите условия на изтърпяване на наказанието, системно е посещавал затворническия лекар със всякакви оплаквания – дерматологични проблеми, настинка, болки в стомаха, болки в кръста, болки в ставата. След един от прегледите в смолянската болница при д-р Петър Фиданов, затворникът се оплакал, че не може да си купи изписаните лекарства и те били купени от счетоводителката с нейни лични средства.

Административният съд в Смолян отхвърли изцяло като недоказан иска на Харизанов и го осъди да плати разноските по делото. „Не се установи принуда за работа, както и  незаконосъобразни действия или бездействия на служители на администрацията. Няма  доказателства, че по време на работата му в мандрата ищецът е претърпял физически или психически тормоз”, пише в съдебното решение.

Стефан Харизанов е осъден за отвличане и грабеж, които извършил на 19 септември 2020 г. в съучастие с Йордан Арбалиев, Костадин Костадинов и Илиян Смиленов. През нощта те извели 45-годишен пловдивчанин насила от дома му, качили го в автомобил и го отвели в гориста местност край хижа „Студенец“. Там, в продължение на четири часа, го малтретирали. Накрая му отнели дебитната карта, парите, които имал и го върнали в Пловдив.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button