Култура

Оркестърът на БНР и „Космическите гласове“ с концерт на финала на „Нова българска народна музика 7/8“ в Чепеларе

На заключителния концерт в НЧ „Родопска искра 1880“ 12-те номинирани творби бяха изпълнени от Оркестъра за народна музика на БНР и хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева. За седма поредна година наградният фонд от 10 000 лв. бе подсигурен от д-р Георги Лазаров, без чиято помощ и любов към българския фолклор  този конкурс бе немислим.

Лауреат при инструменталните творби е  Кирил Бележков с творбата „Граовско хоро“, втората награда е за „Влашко“  с автор Ангел Чакъров. Третото място бе поделено от Ралф Айверсон – „Весела Копаница“ и Пламен Дорбев с творбата „Ганкината“.

Advertisement

„Пролет“ на Юлиян Слабаков спечели първата награда при вокалните произведения. Втората награда бе за „Врит са са сбрали“ на Илиян Юручки. Третата награда бе присъдена на „Ой, Яно, Деничко“ с композитор Николай Гурбанов, който с творбата си спечели и сърцата на многобройната публика, която му отреди приза „Награда на публиката“.

Кметът на Община Чепеларе Славка Чакърова връчи на всички участници грамота за високо художествено майсторство и малък спомен от Чепеларе.

Залата се оказа недостатъчна да побере желаещите да се насладят на авторските композиции, за това общината подсигури и онлайн излъчването на конкурса.

Чепеларе се гордее, че може да посрещне  даровити композитори, които със своите произведения съживяват и доразвиват фолклорните ни песенни традиции.

Back to top button
Close
Close