Advertisement
Темида

Оправдаха председател на горовладелческа кооперация, обвинен в сключване на неизгодни сделки с адвокати  

Смолянският окръжен съд призна за невинен председателя на ГПК „Хаджийца” в Чепеларе Тодор Пепеланов. Година, след като същата съдебна инстанция, но друг състав постанови подсъдимият чепеларец да изтърпи една година условно с тригодишен изпитателен срок и го лиши от право да заема държавна и обществена длъжност за срок от две години, процесът претърпя пълен обрат.

Тодор Пепеланов тази година отново бе изправен пред съда в Смолян, след като Апелативния съд отмени присъдата в началото на 2021 г. и върна делото за ново разглеждане.

63-годишният председател бе обвинен, че е подписал три неизгодни договора за правна помощ през ноември 2016 г. с адвокат Мария Пепеланова, която е негова сестра, и адвокат Наньо Сталев. С тях е нанесъл щета на кооперацията в размер на 27 000 лв.

Според държавното обвинение хонорарите, платени на двамата юристи, надвишават многократно минималния размер за възнаграждение, който е 300 лв. Адв. Пепеланова и адв. Сталев са подписали договорите с кооперацията за три дела – в Районния съд в Мадан, в Районния съд в Чепеларе и в Окръжния съд в Смолян, а в същото време – от 2013 година, кооперацията започнала да отчита финансова загуба, която през 2016 г. е била 54 000 лв.

Защитата на Тодор Пепеланов пледира за оправдателна присъда. Според адвокатите хонорарът може да е за явяване на дело, за проучване, консултации, справки, и посочват, че: „настоящият съдебен състав е изправен пред редкия случай да създава практика при хипотеза, която има значение за стопанския оборот на държавата  – възможно ли е прокуратурата да влиза в материята на договорната свобода между стопанските субекти.”

Нито един от член-кооператорите, призовани като свидетели, не обвини председателя на кооперацията в разхищение. Според тях сумата не е голяма, защото ако се разхвърли на всички членове, които са около 1 000 души, ще стане доста нисък хонорар.

Тодор Пепеланов не се призна за виновен и заяви, че делото срещу него е абсурдно. „Оборотът на кооперацията е между 500 000 и 700 000 лв. годишно и тези 27 000 лв. не са голяма сума. Защитавал съм интересите на всички. Това е частна собственост, делата са спечелени от нас”, каза пред съда Пепеланов и допълни, че на база на интересите, които се защитават, тези размери не са прекомерни.

Тодор Пепеланов е председател на ГПК „Хаджийца“ от 2001 г. Членовете на кооперацията са около 500, а собствениците на гори около 3 000. Най-голям дял – 1 000 дка, имат наследниците на Тодор Василев Пепеланов, като сред тях са председателят и сестра му адв. Мария Пепеланова. Кооперацията стопанисва около 5 000 дка гори, повечето в ревир.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!