ОБЩЕСТВО

Опашки за узаконяване на газовите уредби в КАТ и в пунктовете за прегледи в Смолян (видео)

Около 120 души минават на ден през управлението на "Пътна полиция" в областния град

По 100-120 човека дневно минават през Сектор „Пътен контрол“ за подмяна на регистрационните талони на автомобилите заради изискването за вписване на газовите уредби. Вече втора седмица администрацията на КАТ работи на пълни обороти, на непрекъснат работен ден. Опашки се извиха и пред пунктовете за прегледи на МПС, където се регистрират газовите уредби. На много места свършиха и газовите бутилки.

Паниката бе предизвикана след като МВР стартира специализирана полицейска операция на територията на цялата страна, свързана с допълнително монтираните газови уредби. Проверките са насочени към установяване на случаи, при които е налице изменение в конструкцията на превозното средство – монтиране на уредба, позволяваща работа на двигателя с втечнен нефтен газ или сгъстен природен газ и това обстоятелство не е заявено пред съответното звено „Пътна полиция“ в законоустановения срок. Изискването за отразяване на промяната в контролния талон на автомобила е от 2014 г., а гратисния период е тригодишен. Оказва се обаче, че досега единици шофьори са предприели тези действия.

За да бъде отразена газовата уредба в големия и малкия талон, собственикът на автомобил трябва да има издаден протокол за монтирането й и удостоверение за първоначална проверка, издадено от лицензиран проверител, като в Смолян срещу 40 лева това може да се направи в пункта на СБА, на „Искилиев“ и под Митницата на входа в кв. Устово.

„От два дни се занимавам с това. Днес от сутринта чакам, понеже трябвало да имам протокол. Няма информация. Никой не дава информация. Ние не сме подготвени!“, сподели смолянчанка.
Салих Пашов от Могилица също два дни се занимава с процедурата да узакони газовата уредба на колата си. „Джипът ми е внос. Бил е с бутилка пропан-бутан. Сменят я в България и слагат газова втора употреба. Сега трябваше да сменя бутилката и до тук всичко ми се връзва 300 лева, не знам колко ще ми поискат в КАТ за талона. Но съм съгласен да се държи за това. Да гръмна себе си, не е проблем, но ако пострада друг – какво правим“, каза прочутият майстор на сирене, който чакаше реда си в КАТ.

„Масово хората идват да си узаконяват газовите уредби. За тези газови уредби, които са монтирани преди 2014 г., остават при заварено положение и не е необходимо да си изкарват удостоверение за смяна на талона“, посочи Георги Гергьовски – механик в пункта за прегледи към СБА. Колегата му Димитър Хаджидимов обясни, че необходимите документи за регистриране на АГУ-та са паспортът на газовата уредба и протокол за монтаж с вписани всички сертификати в него. „Газовата бутилка трябва да е в рамките на 10 години, защото по закон такъв е техния експлоатационен срок, както и задължително да има евроклапан“, добави Хаджидимов.

„Промяната относно вписването на газовите уредби е от 1 септември 2014 г. До този момент не се е наблягало на вписването им. С разпоредена специализирана полицейска операция засилихме контрола от Главна дирекция. Монтирането на газова уредба се води изменение в конструкцията на автомобила и санкцията е 150 лв. Средно на ден минават около 100-120 човека за подмяна на свидетелства за вписване на газовите уредби. Работим на непрекъснат работен ден. Съумяваме в рамките на работния ден да обслужим гражданите. За съжаление се получава така, че масово хората чакат последния момент.“, каза Пламен Йорданов – инспектор в Сектор „Пътна полиция“ – Смолян.

За монтираните преди септември 2014 г. АГУ-та е достатъчно да бъдат отразени в талона за годишен технически преглед на МПС.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close