ЕКОЛОГИЯНОВИНИ

Опасен вид девисил в района на Борино заплашва местните растения

Чуждоземен вид девисил – Гигантски и Сосновски хераклеуми (пренесен от други райони на Европа – б.а.), заплашва биологичното разнообразие в Родопите. За опасността алармираха от Южноцентрално държавно предпирятие (ЮЦДП). Двата вида се срещат на едно място в района на София, както и в околностите на Борино. През последната година находището в Борино се е разраснало.  Гигантски и Сосновски хераклеуми са открити покрай един от притоците на река Въча и след стената на язовир Тешел.

„Информацията за находището в района на Борино е от 2013 г. Инвазията се следи и наблюдава от учени от БАН. Последните години находището се е разраснало доста, защото голяма част от земите са изоставени и не се обработват”, каза Андреана Трифонова – експерт международни проекти, екология и биоразнообразие в ЮЦДП. Тя посочи още, че двата вида се разпространяват много лесно, нямат естествени врагове и бързо завземат територии, с което застрашават цялата местна растителност.

Гигантският и Соновският хераклеуми имат вреден ефект и върху човешкото здраве. Сокът им, който се отделя при откъсване и отчупване, предизвиква фоточувствителност. На слънчева светлина се образуват мехури и изгаряния, които трайно увреждат кожата.

ЮЦДП е провело поредица от информационно-обучителни дейности, насочени към инвазивните чужди видове растения на територията на предприятието. Инвазивните чужди видове видове, са такива видове, които са били пренесени извън техните естествени територии н разпространение в резултат от дейността на човека, размножават се самостоятелно и застрашават местното биологично разнообразие.

В партньорство с екипа на Фондация „Информация и природозащита“ и с участието на Държавните горски/ловни стопанства, община Борино и неправителствени организации, са проведени информационно-образователни дейности за разпознаване на инвазивните чужди видове. Чрез посещения на терен, в района на находището в с. Борино, са дискутирани възможните мерки за предпазване и контрол върху разпространиението на двата вида, посочиха още от ЮЦДП.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close