НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Окръжният съд отмени продажбата без търг на хотел-ресторант „Езерата”

Манипулирано ли е решението на Общото събрание на РВК „Орфей”?

Смолянският окръжен съд отмени като незаконосъобразно решение на Общото събрание на РВК „Орфей” за продажба без търг на хотел-ресторант „Езерата”. Година по-рано – на 19 юни, председателят на кооперацията Георги Славов, с помощта на незаконни пълномощници и преупълномощени лица, успява да прокара сделката, погазвайки и приетото решение за продажбата на поземления имот и сградата в него, да се извърши чрез търг.

Делото бе заведено миналата година в Районния съд от члена на Управителния съвет на кооперацията д-р Димитър Пампоров. В края на 2021 г. Районният съд отмени продажбата на хотел-ресторанта, като прие, че са допуснати множество нарушения, които опорочават взетото от Общото събрание решение. На 31 март т.г. Окръжният съд потвърди акта на първата инстанция.

Част от констатираните нарушения са свързани с изискванията, касаещи необходимото мнозинство за вземане на решението за разпореждане недвижимия имот. Нарушена е процедурата при избор на делегати, пълномощниците не са избрани съобразно установените правила, а незаконосъобразното им участие влияе на резултата при гласуването. В противоречие на закона е допуснато и са отчетени гласове на неприсъстващи на събранието пълномощници, чрез преупълномощени пълномощници. Така се стига до гласуване в ущърб на член-кооператорите без необходимото мнозинство, като председателят Георги Славов гласувал с 9 пълномощни без да има право на това.

Сагата с продажбата на имота започва през 2020 г., когато на годишното отчетно събрание на кооперацията е взето решение да се продаде хотел-ресторант „Езерата“, като се направи оценка от независим лицензиран оценител, да се обяви търг, а средствата от продажбата да се заделят в отделна сметка и да се използват за инвестиции.

На 19.06.2021 г., на отчетното събрание, при започване разглеждането на т. 6, председателят Георги Славов отваря пред присъстващите плик и съобщава, че има предложение от Централния кооперативен съюз (ЦКС) за закупуване на имота за 510 хил. лв. С няколко ловки хода успява да прокара намерението си купувач да е не кой да е, а ЦКС. Според съда обаче, при разискването и гласуването на тази точка от Дневния ред, са нарушени разпоредби на Закона за кооперациите. В поканата за Общото събрание липсва точка, с която да се подлага на обсъждане оферта, от който и да е било кандидат за хотела. А Общото събрание може да взема решения единствено по въпроси, фигуриращи в изпратената най-малко 14 дни преди деня на провеждането покана. Въпреки това Георги Славов го подлага на гласуване, като пренебрегва предложения, направени от трима член-кооператори.

По време на делото, от свидетелски показания, става ясно, че председателят неведнъж еднолично взимал решения за управлението на кооперацията, погазвайки както Устава, така и Закона за кооперациите. В същото време игнорирал неудобните член-кооператори, не им давайки достъп дори до протоколите на Общото събрание. Такъв е случая с д-р Димитър Пампоров, който няколко пъти през миналата година се опитвал да получи протокола, и който успява да изкара наяве лошото управление на РВК „Орфей”.

На 14 май т.г. в сладкарница „Фантазия“ ще се проведе годишно отчетно изборно събрание на РВК „Орфей“. Членове са категорични, че вече е време Георги Славов, който четири мандата управлява кооперацията, да бъде сменен.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close