Темида

Окръжният съд: Елмир Мутафов е невинен, не е напсувал кмета на Доспат

Арестът на младия мъж се оказа проява на полицейски произвол

Окръжният съд в Смолян призна за невинен 25-годишния Елмир Мутафов за псувня към кмета на Доспат Елин Радев. Делото се гледа днес от тричленен наказателен състав. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Миналата седмица Девинският районен съд прие, че младият мъж е извършил непристойна проява и го наказа с глоба от 100 лева. До делото за дребно хулиганство се стигна след поредния опит, този път довършен, на кмета на Доспат да навреди на бившия си съдружник и политически опонент Евтим Мутафов. По време на принудително събаряне на подпорна стена в двора семейството полицай Ваклин Плявов без никаква причина слага белезници на Елмир и го задържа за 24 часа в участъка.

„Ако не бяхме сложили белезниците и не го бяхме закарали в участъка щеше да продължи и от другите роднини. Това беше един вид превантивна мярка“, са думите на младши автоконтрольорът Ваклин Плявов, казани под клетва в съда в Девин.

„Можеше да го върже и на площада в Доспат като превантивна мярка“, коментира крайните действия на Плявов адв. Едуард Сариев. Според  юриста полицейският служител е погазил Наредбата за използване на специални средства. Без причина, без повод дори, е арестуван млад мъж пред погледа на родителите и близките му и то като „превантивна мярка“.  А в същото време нито Росен Кавлаков  – старши полицай „Охрана на обществения ред“ в РУ Девин, нито Ивайло Сариев – командир на отделение в Полицейския участък в Доспат, нито мл. инспекторът в РУ Девин Стефан Маджаров са чули Елмир да псува Радев, нито са видели той да буйства, да е агресивен, да оказва съпротива.

Фрапиращи са и показанията на друг полицай от ПУ Доспат Фидан Чавдаров, който е съставил акта. „Не съм присъствал на мястото. Звънна ми началникът Сираков, че в момента ще докарат задържано лице – Елмир Мутафов, за това, че пред дома му напсувал Радев. В последствие ми се обади пак началникът на участъка и ми каза, че за случилото се ще бъде съставен акт по УБДХ и колегите ми ще снемат сведения. В последствие ми ги донесоха и аз съставих акта на базата на снетите писмени обяснения“, казва пред съда Фидан Чавдаров, като също признава, че сведенията са били противоречиви. Униформеният игнорирал обаче показанията на близките на Елмир. „Не съм ги отразил в акта, защото е  съставен за дребно хулиганство. Ако посоча свидетели, които сочат обратното, няма смисъл от този акт“, признава Чавдаров. От думите му се разбира само едно – щом началникът е казал, че трябва да се състави акт, избирателно е взел обясненията на приближените до Радев хора.

„Синът ми не си е отворил устата. Радев буквално се разпореди на полицаите: „Арестувайте го, че той ме напсува“, каза в показанията си бащата Евтим Мутафов. Думите на кмета са чути от съпругата му и други техни познати.

Адв. Сариев изреди редица пороци в мотивите към съдебното решение на Девинския съд. „Първоинстанционният съдия е опитал да скърпи решението си, като е посочил три групи свидетели, като съдебната практика е категорична, че никой от свидетелите не следва да бъде игнориран и съдът трябва да прецени показанията на всички в съвкупност с оглед тяхната заинтересованост, достоверност и т.н. Съдът е приел, че Елмир е извършил деянието, но в мотивите сочи, че са „налице противоречия и противоречиви показания“, което противоречи на чл. 303 от НПК – обвинението трябва да бъде доказано по несъмнен и категоричен начин, не може да почива на предположения и догадки“, посочи адвокатът в пледоарията си.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close