Темида

Окръжна прокуратура разследва като „неизвестен извършител“ кмета на Рудозем

„Окръжна прокуратура-Смолян, е образувала досъдебно производство, което се води срещу неизвестен извършител, за прекратен договор за експлоатация на сметището в местността Бунарски дол“, с. Бърчево, общ. Рудозем, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура“. Въпросният договор е с 10-годишен срок и е сключен през 2008 година от бившия кмет на Рудозем Николай Бояджиев.

Делото се води за това, че в периода от 19 май 2014 г. до месец септември 2016 г. в гр. Рудозем, обл. Смолян, длъжностно лице в качеството му на кмет, секретар на община или друго длъжностно лице от Общинската администрация при Община Рудозем, е нарушил и/или не е изпълнил служебните задължения при прекратяване на договор за експлоатация на общинско депо в местността Бунарски дол, поясняват от държавното обвинение.

Странното в случая е, че прокуратурата води делото срещу „неизвестен извършител“, в същото време действията, които са довели до прекратяване на договора, са на известно лице – кмета на Рудозем Румен Пехливанов.

Управителят на „Боропласт“ Илко Илчев

Спорът на Пехливанов и „Боропласт“ започна след издадена от кмета заповед на 27 май 2014 година, с която се забранява достъпът до депото в Бунарски дол. Забраната е за всички лица, дори за оператора на сметището „Боропласт“ ЕООД. Още на следващия ден от „Боро пласт“ подават жалба до Маданската районна прокуратура. От фирмата посочват, че с тази заповед са нарушени правата им, произтичащи от подписания с общината договор за експлоатация. Управителят на фирмата  сезира разследващите и за обявена публична покана за избор на нов оператор, в чийто проектодоговор са заложени нови, по-високи цени.

Междувременно Смолянският административен съд отменя заповедта на Пехливанов, а на 15 декември 2014 г. община Рудозем подписва новия договор с кооперация „Екосистеми КООП“, регистрирана 11 дни преди да бъде обявена публичната покана.

Румен Пехливанов

Досъдебното производство бе възложено на Районната прокуратура в Смолян след самоотвод на прокурорите в Мадан, а разследването се водеше от Окръжна следствена служба. На 22 юли миналата година то е прекратено с мотив, че между жалбоподателя и кмета Румен Пехливанов не е имало имуществен спор за право на достъп, като такъв е възникнал след издаване на заповедта. Действията на кмета с издаване на заповедта не може да се квалифицират като противозаконни и той е действал в качеството му на административен орган.

„Тази тема е много стара за мен. Времето показа, че действията ми са били правилни, защото депото се управлява много по-добре, а разходите паднаха драстично”, каза тогава пред „Отзвук“ кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Година по-късно делото се възобновява от Окръжна прокуратура срещу  „неизвестен извършител“. Защо, тепърва очакваме да разберем. В същото време между Общината и „Боропласт“ делата в съда продължават. Чрез частен съдебен изпълнител тя е запорирала дружествен дял на фирмата за сумата от 49 849.94 лева.

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button