Advertisement
НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Окончателно: След 11 атмосфери във водопровода – осъдиха „ВиК” за нанесени вреди на смолянчани

YouTube player

Видеоархив „Отзвук“

Близо 6 000 лева ще плаща „Водоснабдяване и канализация” за нанесени вреди на семейство от Смолян. Окръжният съд изцяло потвърди решението на първата инстанция, с което бе осъдено водното дружество да възстанови щетите на семейство Ковачеви от квартал Райково.

Съдът приема, че претърпените вреди подлежат на възстановяване, пише в мотивите на решението, което е постановено при участието на третите лица-помагачи – „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Автомагистрали – Хемус“ АД и „Променергомонтаж“ АД – изпълнители по проекта за воден цикъл на областния град . Съдебният акт е окончателен и не подлежи на касационно обжалване.

Аварията, след която бе наводнена къщата на семейство Ковачеви, стана през февруари миналата година при превключване на ново трасе на ул. „Митко Палаузов”, ремонтирано по водния цикъл. Вследствие на високото налягане на водата  – над 10 атмосфери, протекоха вентилите на десетки бойлери, избити бяха смесители, наводнени домове и магазини. Множество бяха тогава пострадалите смолянчани в квартал Райково – наводнени жилища, повредени бойлери и смесители. Но единствено Емилия Ковачева подаде жалба в съда срещу бездействието на „ВиК”.

„От налягането избиха меките връзки, в къщи нямаше никой и всичко се наводни. Електрическото табло беше също наводнено. Защо не ни потърсиха да ни се обадят, да ни кажат да спрем крановете или пък да увеличават постепенно налягането“, оплака се тогава пред „Отзвук” Емилия Ковачева. „Късмет беше, че се прибрах, защото ключът на главния шалтер беше нагорял от водата и щеше много лошо да стане. Четири дни бяхме без ток и вода“, каза и синът на Емилия.

Щетите в дома им са множество – наводнен под, издут ламиниран паркет, повредено кухненско обзавеждане, наводнено електрическо табло, нарушена е целостта на мазилката и др.

„ВиК” бе осъдено да плати 4 799,43 лв. имуществени вреди, 700 лв. за причинения стрес, неудобства и притеснения, 200 лв. за изкривения праг на автомобила и над 2200лв. разноски по делото.

Според съда задължение на „ВиК” е да информира засегнатите потребители на услуги, относно обезопасяването на водопроводната инсталация при извършването на ремонтни дейности. „Налице е и причинна връзка между бездействието на ответника да информира потребителите и за спирането и възстановяването на водоподаването на 25.02.2021г. и претърпените от тях имуществените вреди“, пише в съдебното решение.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button