Advertisement
НОВИНИ

Около 8000 слушаха джаз под звездното небе над Перелик

Дванадесетото издание на еко джаз фестивала в събота вечерта доведе рекорден брой хора на връх Перелик. Около 8000 смолянчани и туристи от близо и далеч се качиха на поляните на 2035 метра надморска височина, около 2000 повече от миналата година. Цели села от палатки и паркинги със стотици автомобили населиха пространството до специално приготвената зала от хиляди тонове слама. Много млади хора и много чужденци – така може да се опише с няколко думи потока от хора, който се забавляваше на върха.  Сред гостите на джаз феста бяха посланици и представители на посолствата на САЩ, Корея, Мароко, Дания, Грузия, Австралия, бившият външен министър Соломон Паси и съпругата му Гергана, Елена Поптодорова, икономистът Владимир Каролев, плувецът Петър Стойчев, биатлониската Екатерина Дафовска.

Кирил Асенов Снимки: Коста Начев

Поляните на Перелик преди да започне прииждането на хилядите почитатели на джаза

Myзикaлнoтo cъбитиe ce пpoвeдe пoд пoчeтния пaтpoнaж нa пocлaникa нa CAЩ y нac Epик Pyбин. Фестивала бе открит от организатора му Кирил Асенов с думите: „Това е магическо място, което не може да се обясни ако не е преживяно. Правим нещо, което е туристически продукт. С всяка година гостите стават повече“

Първа на сцената се качи австрийската група Кіdѕ N Саtѕ. „Много е впечатляващо тук, не знаехме за това място. И когато тръгнахме с колата нагоре към планината гледахме само гора и си мислехме какво ли може да има тук, но като стигнахме до това място, то изглежда като рай.“ – казаха от Кіdѕ N Саtѕ. След това свириха Two Cities One World, Пeтъp Caлчeв с проекта си WORDS и „Метаформоза“. Музиката звуча почти до зори край четирите огнища пред сцената.

Свои ястия за гостите на Перелик приготви най-известният корейски готвач шеф Huyng Soo Yim. Той е завършил Le Cordon Bleu в Лондон, има над 150 филма за готвене, а вечеря с негови ястия в Лондон струва 1250 паунда. Готвачът дойде със свой екип в началото на седмицата и дни бе готвач в ресторант „Родопчанка“ в Смолян. Корейският гуру научил местните готвачи да правят негови ястия, които ще бъдат включени вече и в менюто на ресторанта.

Входът за концерта бе свободен. Събитието премина при отлична организация. Магията на джаз фестивала на Перелик не може да се предаде с думи, тя трябва да се усети.

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!