Advertisement
НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Огромна карстова пещера се отвори в имота на смолянчанин в квартал Устово

 

Advertisement

Огромна карстова пещера се отвори и погълна имуществото на смолянчанин. Новообразувалата се каверна се намира в района на Пазлак в смолянския квартал Устово. На метри е от жилищни сгради, от пречиствателната станция и попада точно над тунела на обходния път. Според специалисти дълбочината на пещерата е над 23 метра, но се предполага, че може да стигне и до 75 метра.

Каверната се отваря в имота на Димитър Илиев, като засяга и част от имот общинска собственост. „Стана в началото на месец юли. Когато го видях това нещо, ми излезе акъла. В гаража имам имущество, което вече го няма. Пещерата погълна автомобилни двигатели, печка, пералня, прозорци, врати, съоръжения, агрегати. Няма следа от тях, пропаднали си на надолу”, разказа Димитър Илиев. Седмица преди отварянето на дупката той, заедно със зет си и големия си внук, са пренасяли багаж в постройката. „Могли сме и тримата да пропаднем в пещерата и никой да не ни намери”, допълни Илиев.

Димитър Илиев веднага се свързал за съдействие с инж. Андрей Тахчийски – геолог, и Марин Господинов – спелеолог, директор на Музея на родопския карст в Чепеларе. В становището си инж. Тахчийски посочва, че пропадналата част е приблизително на площ 5-6 кв. м., а дълбочината е до 22 метра, като тези разстояния са от случайни попадения на лазерния лъч, поради пълната тъмнина в дупката. Според него първите задължителни стъпки за по-нататъшно обезопасяване на района на пропадане е да бъде направена картировка на каверната и районът да бъде ограден.

Пред „Отзвук” инж. Тахчийски потвърди, че проблемът е много сериозен и посочи, че „щастлива случайност е, че в района на пропадане, не е имало човек”. Специалистът е убеден, че каверната на тунела, отворила се при пробиване на пътното съоръжение преди много години, и новообразувалата се пещера, са пространствено свързани, но не се знае каква е връзката с останалите пещери в района. „Където е пропадналият участък, до острия завой, има една вдлъбнатина, която най-вероятно също е продукт на карстови процеси. Някакво чудо все още държи повърхността да не е пропаднала и тя надолу и няма никаква гаранция, че в бъдеще няма да се случи. Не могат да се вземат никакви мерки – за укрепване, или превантивни, без да изясни мащабът на карстовия процес”, коментира инж. Андрей Тахчийски.

Спелеологът Марин Господинов е на мнение, че става въпрос за новообразувала се пещера, която е пропастна. Първият отвес е „камбана“ с дълбочина от 23 метра и приблизителен обем от 720 куб. м., завършващ с блокаж от термогравитационни каменни блокове и глинесто-пясъчен слой. Непосредствено след него започва втори отвес, който е непроучен, тъй като текат активни геоложки процеси. Нестабилната постройка над входа също представлява риск за по-детайлно проучване и картиране на пещерата. Марин Господинов посочва в становището си, че не са открити данни за пещерна флора и фауна, няма открити археологически материали, бедна е на вторични карстови образувания и не представлява културна или природна забележителност. Той дава препоръки да се сезират компетентните институции – МОСВ, МРРБ и АПИ, както и и да се потърси съдействие от гражданска защита.

„Случаят е доста  сериозен, и когато Димитър Илиев ми сподели за това, което е преживял и ми представи двете становища, подготвих сигнални писма до МРРБ, МОСВ, МВР, Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, Община Смолян, областния управител. Най-тревожното е, че касае сериозни геоложки процеси, както и че е в непосредствена близост до пътната връзка, до жилищни сгради и пречиствателната станция”, коментира адв. Станчева, с която се е свързал за помощ Димитър Илиев, след като получил становища на специалистите. Адв. Станчева е подготвила сигналните писма и сезирала компетентните органи.

”Изпратих сигнала на г-н Илиев до дирекция „Строителство”, колегите ходиха на терен. Свързах се с „Геозащита” – Перник, и изпратих писма до редица министерства. Отворът е страшен, по-голямата част от него е под сградата. Това е непосилно Община Смолян да се справи с такова нещо. Под целия комплекс Пазлак има множество пещери. Очаквам всеки момент да пристигнат колегите от „Геозащита”, каза инж. Мариана Цекова – зам.-кмет на община Смолян.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button