Advertisement
ПОЛИЦЕЙСКА ХРОНИКАНОВИНИ

Ограбиха Здравко Беширов – Японеца, милиони  лева и злато задигнаха крадци от дома му

Неизвестни лица са нахлули в къщата на  смолянския бизнесмен Здравко Беширов – Японеца, и са го ограбили, научи „Отзвук”. Информацията бе потвърдена от шефа на Областната дирекция на МВР ст. комисар Костадин Пачеджиев.  „Образувано е досъдебно производство. Работим усилено за издирване на извършителите”, каза Пачеджиев.

Обирът е станал през почивните дни в къщата на Беширов на ул. „Маестро Георги Атанасов“. По това време  стопаните били извън Смолян. Бдителен гражданин подал сигнал в полицията, учуден че дълго време входната врата била отворена.

По непотвърдена информация крадците са действали професионално. Един от тях е  прескочил оградата и отключили вратата отвътре. Открадната е огромна сума пари, говори се за шестцифрена сума, както и над 10 килограма злато.

Здравко Беширов има влязла в сила от 2018 г.  условна присъда за лихварство. Разследването срещу него започна през 2012 г., след серия от жалби на Съби Хаджиев – първият осъден за лихварство в Смолянско. Досъдебното производство бе прекратявано няколко пъти, но тръгваше наново след поредното писание на Хаджиев.

През юни 2016 г. Беширов бе признат за виновен от Окръжния съд в Смолян, че е предоставял кредити срещу лихва на девет човека и оправдан за още двама. Получените заеми трябвало да се върнат с договорена месечна лихва между 6, 67% и 20%, а най-високата лихва била на Съби Хаджиев – 33,33%. С това е причинил вреда в размер на 35 781,75 лева. През 2018 г. Върховният касационен съд потвърди присъдата.

„Не съм бил лихвар, а съм бил съдружник в заложна къща „Гарант“, бяха думите на Здравко Беширов пред „Отзвук“ преди време.

Акция „Лихвари“ в Смолянска област бе проведена през 2012 г. Сред арестуваните беше и Любен Марангозов от Неделино, който избяга от полицията и се “покри“ в Англия. Срещу него така и не можа да приключи досъдебното производство.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!