Местна власт

Кметът на Смолян ще гласува против бизнес плана на „ВиК“ и новите цени на водата

Кметът на Смолян Николай Мелемов да гласува против предложения от „ВиК“ Бизнес план за развитие дейността на дружеството като оператор за периода 2022-2026. Това решиха единодушно общинските съветници в областния град.

Планът бе разгледан като първа точка в дневния ред на проведеното вчера от 17.00 часа заседание на местния парламент.

Мелемов (а в негово отсъствие зам.-кметът Марияна Цекова), ще участва на насроченото на 30 септември извънредно общо събрание на Асоциацията по ВиК, свикано от областния управител Стефан Сабрутев, на което ще бъде обсъден и съгласуван въпросният план.

Според плана кубик вода от 1 януари 2022 г. трябва да е 3,40 лв. и да се покачва постепенно през годините – на 3,94 лв. през 2023 г., на 4,23 лв. – през 2024 г., на 4,56 лв. – през 2025 г. и да достигне 4,92 лв. през 2026 г.  В цената е включена доставка на питейна вода, канализация и пречистване на отпадни води и ДДС. От 1 януари 2021 г. водата в Смолян струва 2,58 лв. на кубик

35% от гласовете в Асоциацията по ВиК са на областният управител, останалите 65% се разпределят между общините в областта на базата на населението. Община Смолян е с 22,13%. За да бъдат приети новите цени на водата, са необходими три четвърти от гласовете, което едва ли ще се случи. Очаква се и останалите общини да се обявят против.

Но дори и да не бъде одобрен бизнес планът на „ВиК“ от Асоциацията, процедурата продължава и последната дума колко да струва водата в Смолянско ще има Комисията по енергийно и водно регулиране. Където становището на общините и Асоциацията по ВиК се приемат само за сведение.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close