Advertisement
НОВИНИ

Общински културен център да обедини РДТ и ансамбъл „Родопа“ предлага кметът на Смолян

Да се създаде Общински културен център „Николай Хайтов” предлага кметът на Смолян Николай Мелемов в докладна записка до Общинския съвет.

Проектът за решение ще бъде разгледан на заседанието на местния парламент на 9 февруари. Мелемов иска съветниците да дадат съгласие за създаване на Общински културен център „Николай Хайтов” и да приемат правилник за устройството, организацията и дейността на Общински културен център „Николай Хайтов”.

В мотивите кметът на Смолян сочи, че инициативата му е провокирана от писмо, внесено на 3 януари т. г. от Адриан Петров – главен експерт в общинската администрация. Целта, според докладната записка, е да се осигури на нормална среда за работа на професионалните състави на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов” и Фолклорен ансамбъл „Родопа”. Освен това Общинският културен център ще развива извънкласните форми на образование в сферата на изкуството и културата, ще организира фестивали, концерти, изложби и пр. Предвижда се центърът да е самостоятелно юридическо лице, регистрирано като културен институт по Закона за закрила и развитие на културата и второстепенен разпоредител с бюджетни средства на Община Смолян.

Общинският културен център ще осъществява общинската политика в областта на културата и младежките дейности, ще осъществява организация и материално-техническо обслужване на съставите на Родопския драматичен театър и Ансамбъл „Родопа“, пише в предложения правилник.

Общинският културен център (ОКЦ) ще се управлява еднолично от директор, който ръководи, организира, координира, контролира и отговаря за цялостната му дейност. Директорът ще определя еднолично числеността на персонала, индивидуалните трудови възнаграждения, ще утвърждава поименното разписание на длъжностите и длъжностните характеристики, ще сключва договори от името на центъра.

Директорът е подчинен на кмета и ресорния зам.-кмет, и ще се назначава от кмета, пише още в правилника.

Веднъж създаден, Общинският културен център може да бъде закрит и преобразуван от местния парламент само по предложение на кмета, съгласувано с министъра на културата.

Имаме основание за тревога, че благовидното и на пръв поглед добронамерено желание за откриване на ОКЦ може да доведе до унищожаване на РДТ „Николай Хайтов“.

След като стана публично предложението на кмета Мелемов общинският съветник от ПП-ДБ Михаил Тодоров изрази безпокойство и загриженост за съдбата на единствената държавна културна институция в община Смолян – РДТ „Николай Хайтов“, обяви публично в декларация общинският съветник Михаил Тодоров от името на съветниците от ПП-ДБ. Това може да доведе формално до закриване на на държавния Родопски драматичен театър, смята Тодоров.

„Защо се създава една институция-двойник на РДТ „Николай Хайтов“, която ще има сходна дейност, ще има същата личност за свой патрон и ще носи същото име, както и ще се помещава на същия адрес и в същата сграда?“, попита съветникът в декларацията, изпратена до кмета Мелемов, Общинския съвет и медиите.

„Какво пречи да се подобри материално-техническата база на сградата на РДТ, която е общинска собственост? Защо до сега актьорите от трупата на държавния театър са принудени да репетират на студено и под капещи тавани? Защо сцените и особено гримьорни и репетиционни са в окаяно състояние? Защо осветителната и озвучителната техника са морално остарели и отпреди десетилетия и защо не е инвестирано в тяхното модернизиране от Община Смолян до сега, но очакваме това да се случи при създаването на ОКЦ? Защо бюджетът, който се отделя за култура в община Смолян всяка година, е крайно недостатъчен?“ – продължава с въпросите си Михаил Тодоров.

„Въпросите са много и никой от тях не изглежда да получава логичното си обяснение с появата на една паразитна структура като планувания Общинският културен център“, заявява съветникът от ПП-ДБ. Събирането под един покрив на голяма част от творческата дейност на любители, деца, ученици, млади хора и пенсионери от техните самодейни състави и форми на изява ще изпразни от смисъл и съдържание и ще обезлюди и обезличи читалищата в град Смолян.

Тези ефекти са неминуеми, защото по своята същност ОКЦ ще бъде едно голямо читалище и в даден момент има опасност да остане единственото „читалище“ в Смолян, предупреждава Тодоров. Според него създаването на ОКЦ ще навреди не само на читалищата, но и на Историческия музей, Художествената галерия и Регионалната библиотека.

В сряда, 7 февруари, ще се проведе обществена дискусия в Зала № 2 на Родопския драматичен театър по повод намерението на Адриан Петров и Николай Мелемов за създаване на въпросния ОКЦ.

Ако общинските съветници кажат „да“ на предложението, последната дума ще има министърът на културата Кръстю Кръстев.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!