ГОРЕЩА ТЕМА

Нямаме задължение да осигуряваме храна на хората под карантина, твърдят от Община Смолян

Местната администрация поела ангажимент само за заразения от "маргинализираната общност"

Община Смолян няма задължение да осигурява храна на хората под карантина, обяви в съобщение  Пресцентърът на Община Смолян, изпратено до „Отзвук“.

„В случая със заразения смолянчанин с КОВИД-19, както беше оповестено, той е от маргинализираната общност и община Смолян е поела ангажимент към ОД на МВР да му осигурява храна по време на карантинния период.“ – пояснява пресцентърът.

„За да бъде в помощ на възрастните, самотно живеещите и други нуждаещи се хора, Община Смолян откри на 16 март телефон, на който  да се подават поръчки за храни и лекарства. Мобилният телефон е 0879 9036 08. След това служители от Общината посещават хората и им доставят продуктите. Уточняваме, че продуктите или лекарствата се заплащат от хората. На телефона може да се звъни всеки работен ден от 8,30 до 17.00 часа. 23–ма души се възползват от тази услуга до момента, като бройката се увеличава. От тази услуга се възползват и хора, които са под карантина. Посочваме, че има съвестни граждани. Днес семейство е позвънило, че се е поставило под доброволна карантина и има нужда от храна. Поръчката е доставена. На никой не е отказано, който е позвънил и на дежурния на Община Смолян, и на посочения телефон.“ – пише в писмото до „Отзвук“.

Що се отнася до излъчения  репортаж на „Отзвук“ на 23 март т. г.  под заглавие: „Поставени под карантина остават без храна, институциите си прехвърлят топката“ от Пресцентърът на Община Смолян уточняват в съобщението, че в  събота – 21 март,  госпожа Тамара Иванова е позвънила на дежурния в Община Смолян и е поискала само цигари. В 11,30 часа служител от Община Смолян отива на адреса,  доставя й две кутии цигари, за които не е поискал пари от нея. По-късно Иванова отново позвънила на дежурния и поискала да й бъдат доставени два пакета брашно, мая, бакпулвер, какао, ванилия и две газирани води. В 15,37 часа тези продукти са й били доставени от служител на Община Смолян.“

„Община Смолян реагира остро на това изказване, защото помощ на госпожа Иванова е оказана в този момент. Нямали сме за цел да засягаме никого. Време е за солидарност.“ – заявява Пресцентърът на Община Смолян.

„Отзвук“ ще продължи да следи темата.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close