Местна властНОВИНИ

Община Смолян наемала работници без трудови договори

Съдът потвърди санкциите на Инспекцията по труда

Две глоби от по 1 500 лева ще трябва да плати Община Смолян за назначени служители без трудови договори. Санкциите са наложени от шефката на Инспекцията по труда Емилия Даракчиева и Смолянският районен съд ги потвърди.

Нарушението било открито след смъртта на служител в отдел „Спортни обекти“. На 24 август на работното си място починал 64-годишният А. Б., което дало повод Окръжна прокуратура да възложи проверка на спортните имоти на Община Смолян. На място пристигнали служители от Инспекцията по труда.

На терена на стадион „Септември“ бил 63-годишният А. И., който пренасял окосена трева. Мъжът разказал, че работи в „Спортни обекти“. Въпреки че е бил на осемчасов работен ден и получавал минимална заплата, а почивните му дни – събота и неделя, Община Смолян е сключила с него граждански договор, а не както е по закон – трудов договор. Проверката установила, че и починалият му колега е бил със същия статут.

Две седмици след проверката Община Смолян сключила с 63-годишния А. И. трудов договор.
Работникът обяснил пред съда, че поддържа спортните обекти в общината. 4-5 години е бил със сключен трудов договор, но в последствие от Общината са го накарали да подпише на два път граждански договори за по 6 месеца. Според Кодекса на труда работодателят е задължен да сключи трудов договор с работник, който има определено работно време и почивни дни, аргументира се съдът.
Община Смолян обжалва и двете решения на Районният съд пред Административния съд.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Товаа е постояно в гр. Чепеларе само се разровете малко. Почти 60% от работищите към чистота в Чепеларе са с граждански договор. И не по 8 а по 9 10 часа работят. Даже и строителни работници ги правят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close