Advertisement
НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Община Смолян и АПИ оставиха цял квартал без пешеходни пътеки

 

Advertisement

Община Смолян  и Агенция „Пътна инфраструктура” оставиха цял квартал без пешеходни пътеки. Не става въпрос за освежаване на старите, а за тоталната им липса. И днес, на 15-ти септември, учениците от Основно училище „Стою Шишков” в квартал Устово, се чудеха как да пресекат улиците, за да отидат безопасно на тържеството за първия учебен ден.

Нито на едно кръстовище, нито около училището, нито в районите около спирките и пазара, където се струпват множество хора, има маркировка за пресичане на пешеходците.

С остатъци от пешеходни пътеки са ул. „Родопи”, кръстовището на Математическата гимназия и обходния път. Ул. „Първи май” е единствената градска част от републиканската пътна мрежа с маркировка.

„Голямо притеснение е липсата на пешеходни пътеки в квартала и района около училището, от училището към близкия магазин, както и на кръстовището на ул. „Стою Шишков“, и на Маданския мост, където преди няколко години бе блъснат наш ученик. Крайно време е да се вземат мерки, за да бъдат безопасни пътищата за нашите деца”, каза Атанас Манолевски – учител по история в ОУ „Стою Шишков”.

Атанас Тодоров от Областно пътно управление – Смолян, обясни, че не разполагат със средства. От управлението правят заявки до АПИ, които след одобрение се изпълняват. Две години подред заявки за пешеходни пътеки са правени, но нито една от тях не е одобрена от агенцията.

„Проведох вчера среща с председателя на АПИ Иво Иванов по доста въпроси, които касаят обекти на територията на област Смолян. Някои от въпросите са на база срещата, която направихме с Инициативен комитет „ЗА УСТОВО“ във вторник. Що се касае за пешеходните пътеки – действително заданието на Областно пътно управление, не е одобрено, а причината е, че договорът с фирмата, която прави маркировката, е с изчерпана стойност. От АПИ се ангажираха до няколко дни да намерят решение.  Поставих въпроса и за т.нар. повдигнати пешеходни пътеки“. Чакам да ме уведомят”, каза областният управител Стефан Сабрутев.

Преди дни от ИК „ЗА УСТОВО” настояха да се поставиха ограничител на скоростта на входа на квартал Устово на ул. „Тракия“ в участъка от входа на квартала към храм „Св. Николай Чудотворец“. Това е участък, който се превръща в арена на високите скорости. Само преди дни там станаха две катастрофи, при които има и пострадали хора. До момента са събрани над 150 подписа на жители на квартала, които настояват за спешни мерки.

Още в началото на септември Областната дирекция на МВР е направила обход на цялата пътна мрежа и за местата, където е установено, че трябва да се подобри маркировката, са изпратени сигнални писма до стопаните на пътя. Все още обаче има улици, където маркировката не е възстановена. Полицията ще проведе и беседи с учениците за повишаване на културата на движение и безопасност, ще се извършват  и проверки на автобусите, с които се превозват децата до училище.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. инж ХРИСТИНА Анастасова Сбиркова Канавос каза:

    КЪДЕ Е КАТ???? МНОГО ПЪТИ СЪМ СИГНАЛИЗИРАЛА, НО БЕЗ УСПЕХ!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button