Местна власт

Общинският съвет отказа финансова подкрепа на ФК „Родопа – Смолян“

С 10 гласа „за“, 2 „против“ и 5 „въздържали се“ Общинският съвет на Смолян отхвърли предложението на общинския съветник Стефан Сабрутев (БСП) ФК „Родопа – Смолян“ да получи 100 000 лева финансова помощ от бюджета на Общината. Докладната записка бе внесена от кмета Николай Мелемов. В нея той сочи, че от УС на ФК „Родопа – Смолян“ е постъпило писмо, с което се отправя молба за финансово подпомагане на мъжкия отбор на ФК „Родопа – Смолян“ – гр. Смолян със сумата от 50 000 лева от бюджета на Общината за 2019 г. Средствата са необходими за обезпечаване участието на отбора в Трета футболна лига, пише в докладната записка. Припомняме, че след дълго отсъствие отборът на „Родопа Смолян“ се завърна в Трета лига след като на 9 юни спечели баража срещу „Чирпан“ с 3:0 на стадиона в село Оризари. Преди решителния двубой срещу Чирпан смолянчани надвиха и ФК „Хасково“ с 1:0.

Стефан Сабрутев (БСП) предложи финансовата помощ да е 100 000 лева.

„Искам да уточня, че тези 50 000 лв. са една малка част, която Община Смолян дава за спорта. Тази сума е максимумът, който можем да дадем. Издръжката на спортните бази я поемаме ние. Лесно е да се кажат и по-големи суми, но пак казвам Община Смолян, всички граждани плащат стотици хиляди лева. Това е оптимално, самият клуб е внесъл такова искане, не знам защо трябва да коментираме сумата.“ – каза кметът Николай Мелемов.

Съветникът Стоян Иванов бе категорично против да се отпуска каквато и да е финансова помощ на клуба. „Общината е в режим на плащане на дългосрочен заем от 8 млн. лв. Имаме заеми, а в същото време ще правим спонсорство. Имаме задължение към ПУДООС – 1,9 млн., главница към ФЛАГ, присъдени от съда задължение към консорциум „Светлина“ – занарежда Иванов. Той посочи още, че 28-те съветници не са получавали от 9 месеца възнагражденията си заради липсата на пари. „Община Смолян не е Община Несебър, не е и Община София. Нашата община изплаща повече задължения, отколкото са нейните приходи.“ – каза още шефът на постоянната комисия по бюджет и финанси в общинския съвет. „Приемам, че ако се съберат днес 15 души и подкрепят такова искане (необходимото мнозинство, за да мине това решение – б. а.), това ще бъде издевателство над нашите коректни данъкоплатци – кървави пари. И ние ще ги насочим към една малка група по интереси. Обръщам се основно към колегите от ГЕРБ – предоставена ви е поредната провокация, като миналата сесия. Много ви моля да бъдете на ниво и да защитите интересите на по-голямата част на града!“ – каза още Иванов.

Препоръчвам Ви да си пиете „гинко билоба“-та, репликира го Стефан Сабрутев. „На предшни сесии слушах вашите изказвания – хубави доходи за общината, светли дни! Сега говорите, че има много дългове, няма откъде да се отделят“ – добави той.
Председателят на комисията по законност Кирил Хаджихристев (КРОС) съобщи, че и правната комисия е предложила сумата да се увелечи от 50 000 на 100 000 лева. Предложението за това е било на Салих Аршински от ДПС. Самият Аршински обаче отсъстваше от заседанието днес.

Безспорно е, че постиженията на ФК „Родопа – Смолян“ са големи и трябва да ги подпомогнем, съгласи се и Ангел Безергянов (ГЕРБ). „Това, което ме притеснява, е че подпомагаме мъжки футбол. Винаги сме казвали, че децата, младите са приотитет за нас. Ще подкрепим помощта, но не смятам, че е честно спрямо другите клубове. Нека поне ни се представят финансови документи, как ще бъдат разходвани тези средства.“ – каза още Безергянов. При гласуването обаче и той, и останалите съветници от ГЕРБ бяха „въздържали се“ за финансовата помощ от 100 000 лева, а Ивайло Халваджиев (ГЕРБ) и Стоян Иванов гласуваха „против“.

Гласовете на съветниците от КРОС и БСП се оказаха недостатъчни, а Валентин Кюлхански, който е председател на УС на ФК „Родопа – Смолян“ не участва в гласуването, за да не изпадне в конфликт на интереси.

Искането на клуба за 50 000 лева финансова помощ не бе гласувано, тъй като в докладната записка на кмета Мелемов липсваше проект за решение. В крайна сметка се оказа, че ФК „Родопа – Смолян“ иска 50 000 лева помощ, съветниците гласуваха дали да им дадат 100 000 лева и след отрицателния вот футболистите не получиха нищо.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close