Местна власт

Общинският съвет не гласува програмата за бездомните кучета – липсват ефективни мерки в нея

Общинският съвет не гласува Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и Плана за действие за периода 2019-2024 г. Всички съветници отчетоха сериозността на проблема с уличните кучета, но отказаха да гласуват документите, в които липсват заложени ефективни мерки за справяне с проблема. Те определиха програмата като беззъба и преписана от някъде.

Председателят на групата на КРОС Кирил Хаджихристев изтъкна сериозен пропуск, направен от общинската администрация. „Програмата беше качена на сайта на общината, проведе се обществено обсъждане, но плана го нямаше качен. Считам, че е нарушена процедурата и тази точка трябва да се оттегли“, посочи той.

„Положението с кучетата става скандално. Четем програми, които ни обясняват как ги кастрираме и ги пускаме по местообитание. Категорично не мога да приема, че ние ще се примерим с това състояние. Трябва да се търси решение, а не оправдание, че такива са били законите. Не може интересът на кучетата да превъзхожда интересът за здравето на хората. Тази безпомощност, като че ли става рутинна. Това което ни се предлага е абсолютно беззъба програма“, каза Димитър Кръстанов (БСП).

Според Анастас Караджов (КРОС) Община Смолян не извършва контрол и няма воля да се справи с проблема. Думата, като гражданин взе и адв. Димитър Марев, който препоръча на общинското ръководство да се направи постоянен приют и да осинови кучета, както и да се извърши обход на целия град, за да се проконтролират домашните кучета и да се види колко от тях са регистрирани.

Стефан Сабрутев (БСП) попита какво е станало с гласуваните в бюджета за тази година около 200  000 лева за кучкарник в Смолян. Кметът отговори, че в момента се прави проект за приют и до месец и половина – два той ще е готов на мястото на стария кучкарник, който ще се разшири.

Със 7 „за“, 1 „против“ и 8 „въздържали се“, докладната не се прие.

Advertisement
Back to top button
Close
Close