Местна власт

Общинският съвет дава на прокуратурата случая с 600-те хиляди лева санкции по европроекти

Прокуратурата да извърши проверка на наложените финансови корекции на Община Смолян в размер на 600 хиляди лева по оперативните програми „Региони в растеж“ и „Добро управление“. Това поиска Общинският съвет на извънредното си заседание вчера след повече от 3 часа разгорещена дискусия. Решението бе подкрепено от 14 общински съветници от КРОС и БСП, както и от Коста Начев от Коалиция за екологично развитие и устойчивост и изключения от ГЕРБ Филип Топов. Против бяха Стоян Иванов и шестимата съветници от ГЕРБ, присъстващи в залата, председателят на ОбС Данчо Киряков се въздържа.

Местният парламент препоръча на кмета Николай Мелемов да потърси дисциплинарна и служебна отговорност от лицата, които са допуснали нарушенията, довели до санкциите, да промени методиката, по която се избират изпълнители на обществени поръчки в Смолян, както и да прекрати всички обществени поръчки, обявени по тази методика.

Става дума най-вече за критерия „Организация на изпълнение на поръчката“, благодарение на който в Община Смолян така са се провеждали и се провеждат конкурси, че да спечели предварително уговорената фирма, и то на най-високата цена.

Не се гордеем, че имаме такива санкции, заяви зам.-кметът Марин Захариев

Заради нарушения на националното законодателство и европейските регламенти управляващият орган на ОП „Региони в растеж“ в лицето на зам.-министър Деница Николова през миналата година издала 7 решения, с които наложила на община Смолян 600 хиляди лева финансови корекции. Кметът Николай Мелемов обжалвал санкциите в Пловдивския административен съд, но загубил делата и е бил осъден да плати допълнително близо 15 000 лева разноски на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Кметът на Смолян решава да продължи съдебния спор с МРРБ като обжалва във Върховния административен съд всички загубени дела.

Обществеността на Смолян научи за наложените „глоби“ от статията на Елена Павлова във вестник „Отзвук“ със заглавие „Санкции за над 600 000 лв. са наложени на Община Смолян по европроекти“, публикувана на 7 юни. На 11 юни кметът Николай Мелемов отговори с позиция, публикувана на сайта на Община Смолян, в която призна, че действително има наложени финансови корекции по ОП „Региони в растеж“ в размер на 598 742 лв. и 603,93 лв. по ОП „Добро управление“. Но отрече той и неговата администрация да са нарушавали законите. Дори си позволи безсрамието да заяви, че „Община Смолян в работата си се придържа към най-добрите практики в областта на обществените поръчки.“ Последва среща с представяне на справки и документи, организирана от редакцията на „Отзвук“ в четвъртък (13 юни), на която се отзоваха 14 общински съветници.

13 от тях поискаха да бъде свикано заседание на Общинския съвет.

Още в същия ден председателят на ОбС Данчо Киряков насрочи сесия за понеделник от 16.00 часа. Докладната записка от името на 13-те бе представена от Филип Топов, който посочи, че и публикации в медиите, и съдът са констатирали сериозни нарушения при възлагането на обществени поръчки в Община Смолян.

„Самото свикване на сесията е наистина странно. 12 години съм в Община Смолян – като съветник, като кмет, за първи път се случва такова нещо. Ако някой помни, да каже на коя дата е имало извънредна сесия.“ – каза пред съветниците кметът Мелемов. „Няма от какво да ни е срам. Работим, спазвайки законите. Община Смолян е в нормално, задоволително, добро финансово състояние и нямаме никакви притеснения. Надявам се, че нашите жалби, които сме подали в съда, ще бъдат уважени, ще бъдат разгледани по същество. Твърдя отговорно, че Законът не е нарушаван от администрацията на Община Смолян.“ – категоричен бе кметът.

Ангел Безергянов направи дълго, но изпълнено с неясни мисли и вътрешни противоречия изказване

Не се гордеем, че имаме такива санкции, но всички общини имат такива корекции през всички години откакто сме в ЕС, каза и зам.-кметът Марин Захариев. Сесията е пиар акция, чиято цел е да урони престижа на общинското ръководството, заяви на свой ред и председателят на групата съветници от ГЕРБ Ангел Безергянов.

Стефан Сабрутев е убеден, че ако кметът избира строителна фирма за личен, а не за общински обект, той няма да използва критерии като „Организация на персонала“, а цена, качество и срок.

Не коментирам дали сесията е извънредна, но тя е законна и спешна, отвърна председателят на групата съветници от БСП Стефан Сабрутев. „Необходимо е да се реагира веднага, защото Вие продължавате да обявявате обществени поръчки, въпреки че сте санкционирани за методиката“ – обърна се към кмета съветникът. Сабрутев прочете методиката на обществена поръчка, обявена на 12 юни: „Цена за изпълнение – 35%, „Срок за изпълнение“ – 15%, „Организация за изпълнение“ – 50%. „Ако Вие сте инвеститор и строите една сграда със собствени средства, когато избирате строител, такива условия ли ще зададете, или ще ви интересуват цената, качеството и срока на изпълнение.“ – обърна се съветникът към кмета на Смолян. „Тази „организация за изпълнение“ ви дава възможност да изберете когото си пожелаете. Защото тя има най-голяма тежест. Именно това е спешното на тази сесия – да прекратим тази практика.“ – заяви бизнесменът. След което по повод репликата на Мелемов, че Общината е санкционирана само с 5%, попита: „600 хиляди лева за Вас малко или много пари са?“

„Сега ще кажа един факт, който за вас може да е тайна. С парите, които се събират от тази корекция, се финансират допълнителните обекти, подадени от общините. Община Смолян е подала допълнителен обект. Това е ремонт на бул. „България“ от кино „Дружба“ до „Лидл“. Това е много повече от 600 хиляди, да не кажа 10 пъти повече. Това ще бъде много хубаво за нашия град, ако се събират достатъчно средства от тези корекции и финансираме този булевард, защото не е ремонтиран сигурно от 40 години.“ – опита се да впечатли Общински съвет Мелемов. Залата отвърна със смях, а бившият председател на ОбС Димитър Кръстанов попита: „Защо ги обжалвата тогава? „Защото искаме от санкциите на другите общини да ни финансират.“ – отговори му не на шега кметът на Смолян.

Най-големият поддръжник на Дора Янкова, когато тя бе кмет – Стоян Иванов, се превърна в най-яростния й критик, когато Мелемов взе властта.

Най-страстната и пламенна защита

на кмета Николай Мелемов и този път бе не бе от ГЕРБ, а от общинския съветник Стоян Иванов, който при управлението на Дора Янкова се изявяваше като най-ревностния й поддръжник. „Вие на 1 ноември 2011 г. получихте една разорена, фалирала, банкрутирала община. Финансова разруха. Това говорят фактите.“ – обърна се към кмета Иванов и занарежда четейки бомбастични числа: „Общи задължения – 24 милиона лева, не 600 000 лева. Текущи задължения – 11 милиона, просрочени задължения – 3.9 милиона лева…“ „Оставяте една стабилна финансова рамка, ниски устойчиви данъци, нито един от тези данъци не бе повишен. Сега, аз съм уверен, след всичко това, което прочетох, ще имате успешен още един мандат“ – предрече Стоян Иванов като обяви, че в Смолян са влезнали 130 милиона само в инфраструктура.

Анастас Караджов напомни на Стоян Иванов, че сме 2019 г. и призова колегите си да гледат напред

Не със 130, с 30 милиона можеше да се направи много повече. Разберете го! Проблемът е къде са отишли и как се изразходват тези пари“ – репликира го Анастас Караджов (КРОС).

Димитър Кръстанов (БСП) не скри изумлението си от поведението на кмета на община Смолян. Първо, оспорва санкции и становища, изготвени в управителните органи на оперативните програми в Министерския съвет и в МРРБ, където има сериозна правна експертиза. Второ, заради това, че се надява ВАС да отмени решенията на Пловдивския административен съд, който в шест различни състава еднозначно е посочил, че има закононарушения, и то съществени. Ще видим какъв ще е резултатът след една година от всички тези обжалвания, предупреди Кръстанов.

Димитър Кръстанов

Вярвам, че санкциите ще бъдат потвърдени и от Върховния съд, заяви Кирил Хаджихристев (КРОС). Следващата година всеки данъкоплатец в Смолян – от детето, родено днес, до най-възрастния граждинан на община Смолян, ще трябва да извадят по 15 лева, за да плати Общината тези 600 хиляди лева глоби и съответните разходи по делата, пресметна Хаджихристев. Според него при тези нарушения на Закона за обществените поръчки и Правилника за неговото прилагане трябва да има оставки. И посочи персонално зам.-кмета Марин Захариев, който отговаря за еврофондовете, и на шефа на правния отдел Любомир Равелов. За една община като Смолян, за бюджет, който е много постен, 600 хиляди лева са много пари, каза бившият шеф на Регионалната дирекция на МВР.

Интерес към заседанието на ОбС прояви и управителят на фирма „Прима инженеринг“ ООД Валерий Гюров (вляво от зам.-кмета Венера Аръчкова) – изпълнител на обект „Рехабилитация и ремонт на надлез над ул. „Дичо Петров“, заради чийто договор кметът на общината е санкциониран с 15 958,33 лв.

В края на заседанието думата взе Ивайло Халваджиев (ГЕРБ): „Наистина ударихме дъното с тази докладна и с тези, решения, които взехме. Първото решение – задължаваме кмета да направи нещо, което е направил. Второто – задължаваме какво да направи… По третото решение – му препоръчваме какво да направи… Задължаваме какво да направи… Препоръчваме… Колеги, много ясно са регламентирани правомощията на Общинския съвет и на кмета. Нашите правомощия са много по-различни от това, което правим в момента. Ако някой иска да вземе правомощията на кмета, препоръчвам му да се кандидатира за кмет и да спечели изборите.“ – каза при обяснението на отрицателния си вот съветникът, който в края на мандата си все още не е разбрал, че Общинският съвет не само има право, но е и длъжен да осъществява контрол на бюджета на общината.

Advertisement
Back to top button
Close
Close