Инциденти

Общински служител спаси шофьор, полетял с колата си в 80-метрово дере

Общинският служител от Мадан Бисер Базеников с риск за живота си спаси шофьор, полетял в 80-метрово дере. Трагедията се разиграла в събота към 14,00 часа край маданското село Ляска. Заради изскочили на пътното платно две сърнички 53-годишният Христо Златев от Мъглища губи управление над колата и пада в дерето под пътя. Автомобилът се преобръщал няколко пъти по стръмния скат и накрая се спрял в реката. По същото време на мястото са кметът на Мадан Фахри Молайсенов и Бисер Базеников, който е организатор местни дейности в Общинската администрация. Базеников не се поколебал и веднага се спуснал по стръмния скат към катастрофиралия автомобил да спасява пострадалите.

„Връщахме се с кмета от мероприятие в Кърджали. Пред нас имаше три-четири коли, които бяха спрели и махаха за помощ. Помолих кмета да остане отгоре за да помогне в организирането на движението, обаждането в полицията и спешна помощ. Знаехме само че в дерето има хвърлена кола. Нямахме представа нито кой е, колко човека са в автомобила и какво е станало с тях. Тръгнах надолу към колата. Не мислех нищо друго, освен, че трябва да се спасят хората“, разказа Базеников.

Слизането е било изключително трудно в храстите и къпините, избуяли по ската. 50-годишният общински служител буквално се пързалял по наклона и се опитвал да не изпусне бутилката с вода, която носел със себе си. При слизането до колата видял, че тя е с газова уредба и първото нещо, което направил е да изкара хората.

Бисер Базеников е и лидер на ДПС в община Мадан. Снимка: Фейсбук

„През целият път ми правеше впечатление, че колкото повече приближавах до колата, се усилваше миризмата на газ и бензин. Човекът беше на 2-3 метра извън колата, явно тялото му изпаднало от търкалянето. Прегледах да видя дали има други хора“, продължи разказа си Базеников. Със сетни сили успял да премести пострадалия на около 30-40 метра, като предпазна мярка ако евентуално колата гръмне. Постоянно го поливал с вода, за да не изгуби съзнание. „Той беше в много тежко състояние. Отвсякъде му шуртеше кръв, с множество травми по тялото. Ръката му беше счупена“, описа тежката ситуация мъжа. Бисер Базеников през цялото време държал връзка с кмета. Той похвали институциите – бърза помощ, полиция и пожарна, които пристигнали на мястото на 10-тата минута.

Пострадалият е шофирал „Хонда CR-V“ и е бил сам в колата

Пострадалият Христо Златев първоначално е приет в смолянската болница, а по-късно е транспортиран в УМБАЛ „Свети Георги“ в Клиниката по неврохирургия. Извършени са му няколко операции – на окото, на гръбначните прешлени и ключицата.
„Срещнах се със съпругата и синът му. Предадох им поздрави от кмета и им казах, ако имат необходимост, че ще им помогнем“, обясни още Базеников, който във вторник е посетил в Пловдив и пострадалия мъж.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close