НОВИНИ

Общински съветник на съд, укрил близо 500 000 лева данъци

Окръжна прокуратура Смолян внесе обвинителен акт срещу общински съветник от Неделино за укриване на данъци и неплащане на данъчни задължения в особено големи размери. 42-годишният Сашо Бабачев е привлечен като обвиняем в качеството му на едноличен собственик на капитала на шивашката фирма „Ели 2003“. Дружеството вече е обявено в несъстоятелност, а дълговете към НАП надхвърлят 3 300 000 лв., към Инспекцията по труда – 21 800 лв., към РИОСВ – 4 70 лв. и към НОИ – 1000 лв. С решение на Окръжния съд от май т.г. е наложена обща възбрана и запор върху имуществото.

Сашо Бабачев е обвинен за укриване на данъци за период от март 2008 г. до октомври 2014 г., включващи 76 данъчни периода, през които е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 442 558 лева, представляващи дължим данък върху добавената стойност. Според държавното обвинение 42-годишният бизнесмен е нарушил изискванията на счетоводното законодателство, използвал е документи с невярно съдържание – данъчни фактури, отчетни регистри, дневници за покупки. Основната схема при избягване на данъчните задължения е използване на действително извършени доставки на по-ниска цена, а отчетените били на многократно по-висока стойност. Става въпрос за фактури, издадени от БТК, „Виваком“, „Космо България Мобайл“ и др. контрагенти. Така например доставка на стока за 50 лв. е отчитана за 500 лв., дори за 5 000 лв., сочат от държавното обвинение. Прилагано е и обратното при издаваните от фирмата на Бабачев фактури, които били вписвани със значително занижени стойности.

По делото са изготвени съдебно-счетоводна и графическа експертизи, разпитани свидетели, събрани са голям обем документи и декларации, представени от фирмата и от нейни доставчици, ревизионни актове и др. Внесеният обвинителен акт е от 290 страници. Щетите не са възстановени. Предстои Окръжен съд – Смолян да насрочи заседание по делото.

„Не съм получил нищо до този момент, от вас научавам. Не съм виновен, аз дори не знам, че ще бъда съден. Трябва да се запозная с материалите и тогава ще коментирам. Ще участвам в местните избори и това със сигурност ще ми попречи на вота“, каза пред „Отзвук“ Бабачев.

Сашо Бабачев е настоящ общински съветник и доскоро общински председател на БСП в Неделино. Сега е водач на листата на кандидатите за общински съветници на „Движение България за гражданите“.

Общинският съветник не веднъж е изправян пред съда. Преди пет години Златоградският районен съд му наложи глоба от 300 лева за подаване на неистинска декларация за липса на данъчни задължения и така печели обществена поръчка за строителство. Няколко години по-рано е глобен от Смолянския районен съд за това, че не е обявил в срок неплатежоспособността на фирмата си.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close