ОБЩЕСТВО

Община Смолян погна със съдия-изпълнител две бедни жени заради 28 кв.м. земя

Кметът на Смолян Николай Мелемов подгони с частен съдебен изпълнител 70-годишна жена с дъщеря-инвалид, които живеят в крайна бедност в махала Тиболска в кв. Райково. Месец след решението на последната инстанция майката Сирма Сиракова е дадена на частен съдебен изпълнител за плащане на съдебните разноски, който й е направил и запор върху пенсията.

Савка е с патерици. Претърпяла е 15 операции. Зад нея е домът й в махала Тиболска, в който живее със 70-годишната си майка. Пред къщата под найлона е оборът, който Общината иска да бъде премахнат до следващия четвъртък.

Във вторник зам.- кметовете на Община Смолян Мариана Цекова и Марин Захариев, както и трима общински служители отиват на място с ултиматум до следващия четвъртък бараката да се събори, в която гледат теле, юница и крава. А жените гледат животните, за да могат да свържат двата края заради мизерните си доходи. По време на наказателната акция съседът Емил Пашов – дългогодишен служител на общината (работи като оперативен дежурен в администрацията), повикал и полиция.

Мъжът крещял и настоявал оборът на момента да бъде съборен. Скачал е на полицаите, дърпал, бутал, одраскал дясната ръка и нанесъл удар с левия крак в областта на бедрото на единия от тях. Това принудило униформените да го задържат. „Срещу него е образувано бързо производство за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта“, съобщи районният прокурор Георги Карпаров.

Целият този екшън, събран в няколко изречения, е заради 28 кв. м земя. Върху нея 70-годишната Сирма Сиракова и дъщеря й Савка Асенова построили дървена паянтова барака за хайванчетата си. А в основата на този натиск е общинският служител Емил Пашов – техен съсед, който води години наред атаки срещу тях. 

Сирма Сиракова на вратата на дома си. Отдясно е оборът.

„Всичко това е, за да угодят на Емил Пашов, който многократно ни заплашва. Миналия понеделник бях при кмета Николай Мелемов, говорихме 15 минути и той обеща, че няма да събарят бараката. А днес пристигнаха служители от общината трима, заедно с двамата заместник-кметове. Щом кметът ми обещава, а после идват неговите подчинени, излиза така, че те не зачитат мнението му“, разказа със сълзи на очи Савка Асенова. Към 10,00 часа тя чула силни крясъци, пристигнала и полиция. А комшията Емил Пашов крещял на всички. Бил изкарал колата и затворил пътя, за да не даде на служителите да си тръгнат, а веднага да съборят плевнята, която му пречела.

46-годишната Савка е пенсионер по болест с 96% инвалидност. Страда от дете от лупус – автоимунно заболяване и досега е претърпяла 15 операции. Тя и 70-годишната й майка живеят в 180-годишна къща.  Двете жени преживяват само с пенсиите си от по 250 лева, като и двете изплащат  банкови заеми, за да осигурят дърва за огрев и ремонт на къщата. Сега дъщерята отново предоговорила кредита си, за да купи дърва за тази зима. „Досега не съм търсила помощ от никой, не съм се оплаквала на медии, но положението вече е критично. Кажете ми къде да гледаме животните, когато ни съборят обора“, жалва се жената.

Къщата, в която живее Емил Пашов, е вдясно от дома на Сирма и Савка.

Сагата им с комшията Емил Пашов е от много години. Общинският служител затрупвал със жалби община, РЗИ и други служби. През февруари 2013 година, след поредната жалба на Пашов, по искане на Община Смолян началникът на службата по геодезия, картография и кадастър е одобрил изменение на действащата кадастрална карта, с което са променени границите на три имота, собственост на Емил Пашов, Сирма Сиракова и община Смолян. С този документ общината узаконява като публична общинска собственост имот от 1 536 кв. м с начин на ползване за второстепенна улица. На 28 май 2013 г. със заповед на кмета Николай Мелемов е наредено изземване на имота, който се владее от Сирма Сиракова без правно основание, твърдят от общината. Пенсионерката оспорва в съда кметската заповед. Първоначално Административният съд в Смолян я потвърждава, но Върховният административен съд я отменя с мотив, че административният акт не отговаря на изискванията на АПК. Четири месеца след решението на ВАС жената отправя молба до Община Смолян, в която моли да й бъде разрешено да закупи мястото, което се намира на сантиметри пред входа на къщата й. Така и не успяват да купят 28-те кв. м, но последвала нова заповед на кмета Мелемов за изземване. Майката Сирма отново обжалва и делото отива във ВАС. С решение на Върховния съд от 9 юни 2016 г. то е върнато в Смолянския административен съд за ново разглеждане от друг съдебен състав заради допуснати процесуални нарушения. Последно на 13 юли тази година ВАС слага точка на четиригодишната съдебна сага. Съдебно-техническата експертиза посочва, че за имота е в сила застроителен и регулационен план от 1989 г., който предвижда там да бъде изградена второстепенна улица. Така заповедта на кмета Мелемов влиза в сила и той ги дава на частен съдебен изпълнител. Месец по-късно, на 14 август, е издаден изпълнителен лист срещу Сирма Сиракова за заплащане 400-те лева съдебни разноски, присъдени на Общината. Към тази сума частният съдебен изпълнител Петко Мачкърски прибавя още 226 лева за разноски и дължими такси по изпълнителното производство.

Оборът под пътя е дървена колиба, покрита с найлон. Той не пречи на никого, но без него двете жени няма да могат да гледат кравата, от която се прехранват.

„Бараката се намира буквално до къщата ни, на по-малко от метър. Това е единственото ни дворно място. Знаем, че е на общината, но защо не ни дадоха да го купим. Майка ми два пъти е искала, но така и не ни разрешиха“, допълва още Савка. Майка й Сирма купила къщата през 1970 година. Там е родена и дъщерята. „Това за нас е тормоз от страна на Общината. И всичко за по-малко от 30 кв. м земя. Гледаме животните, за да може по някакъв начин да си помагаме на семейния бюджет. Без тях сме загубени. Надявам се от Общината да преразгледат случая. Идва зима, какво ще правим с кравата, телето и юницата“, пита дъщерята.

„Дъщерята идваше при мен, обещах й да проверя случая и да видя дали има друг вариант за тях. Проверих го, ходих на място. Съжалявам много, но мястото попада в уличната регулация. Дълги години се водеха дела. Никой не ги изненадва и е трябвало да помислят за животните.“, каза пред „Отзвук“ кметът Николай Мелемов. На въпрос толкова ли е спешно изземването на имота, улица ли ще се строи, той отговори, че във времето и това трябва да стане. „Казусът е друг. Има решение на ВАС, което е влязло в сила и при всички положения ще трябва да премахнат постройката. Това, което сега трябва да коментираме, е решението на Върховния административен съд“, допълни градоначалникът. Попитан защо толкова се бърза с изпълнението на решението на ВАС, той отговори: „И на мен не ми е приятно да влизам в такива междуличностни отношения. Но комшията казва, че ще направи беля. Основно той най-много напъва. И за да не стане нещо лошо, предприемаме тези мерки“.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close