Местна власт

Община Смолян гази собствената си наредба за гробищните паркове (видео)

Тихомълком погребват хора в безименни гробове в смолянския квартал Устово

Боклуци, кал, неокосена трева и … гробове без имена. Такава е тъжната картина на гробищния парк в смолянския квартал Устово. Отдалече се вижда неподдържането на траурния имот и липсата на стопанин. Доколкото чистотата се свързва и с нас хората, то последното се прави от стопанина на парка – Община Смолян. И на фона на най-наболелия проблем– липсата на гробни места, администрацията на кмета Николай Мелемов години наред си позволява да погребва служебно покойници, на които не поставя дори името. Десетки са тези стряскащи безименни гробове. За това, че някъде под земята има погребан човек, се разбира само от купчината пръст. Много от тези гробове вече са изравнени със земята и само от спомените на живите може да се разбере за тях. Но има и нови, изникнали тихомълком през последните месеци, чиято съдба неминуемо ще последва останалите. А недоволството на жителите на квартала расте.

Оказва се, че голяма част от тези „безименни“ гробове са на починали от дома за психично болни жени в село Ровино. „На много места има такива гробове, защото са изпопадали табелите или не ги поддържат. Да, в Устово погребват жените от Ровино, но сега вече не, тъй като няма места. В Ровино копаят или от където са хората. Имах договор с Ровино и абсолютно всички гробове са заградени“, обясни Живко Димитров – известен като шеф на гробарите. На въпрос колко жени от Ровино са погребани в Устово Живко отговори: „Доста са“.

„За устовци няма място, а погребват от други места и то така, че дори не знаеш кой е починалият“, негодува жена от квартала. Хората не пренебрегват и факта, че за състоянието на парка има вина не само Община Смолян. „Навсякъде има боклуци, няма достатъчно съдове за смет и никой не ги почиства. Лятото гробището се превръща в огнище на змии“, коментира друга жителка. Неин съкварталец обърна внимание на 50-те метра черен път, свързващ старата с новата част. „Как може тази отсечка от 50 метра, която седи и толкова време, да не може да се направи. Онзи ден паднах, щях да си счупя главата в калта“, оплака се мъжът.

От 2007 година Община Смолян има приета Наредба №21 за устройство и управление на гробищните паркове. Още при бърз прочит на подзаконовия нормативен акт се виждат нарушения на серия от текстове. И най-фрапиращото от тях е задължението за поставяне на надгробни знаци (чл. 23).

Тихомълком погребват хора в безименни гробове в смолянския квартал Устово.

Община Смолян гази собствената си наредба за гробищните паркове.

Публикувахте от Вестник Отзвук в Петък, 10 януари 2020 г.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close