Местна власт

Община Смолян е отговорна за инцидента с блъснатата до „Лидл” жена

Родната полиция обаче я пази

Община Смолян е отговорна за инцидента, при който 76-годишна жена бе блъсната при пресичане на пътното платно до автобусната спирка на магазин „Лидл“ в посока квартал Устово, сочи резултатът от журналистическа проверка на вестник „Отзвук”.

Произшествието стана на 6 декември около 7.40 часа сутринта. Възрастната жена слязла на автобусната спирка и тръгнала да пресича бул. „България”, за да отиде до лекар в болницата, който да й изпише лекарства, разказа синът й Георги Вулджев. Когато стига до средата на улицата, „Пежо 307“, управлявано от 18-годишен ученик, я удря, тя счупва предното стъкло на колата с глава и пада на земята от дясната страна на автомобила. При сблъсъка жената получава комоцио и фрактура на таза.

Още на следващия ден МВР побърза да насочи общественото внимание в посока, че пешеходката има вина за произшествието.

„Жената се е движила в края на тротоара, била е с качулка и е разговаряла по мобилен телефон. Тя е тръгнала внезапно да пресича на непозволено място.” – пише в официалния бюлетин за възникналите произшествия на територията на областта от 7 декември на Дирекция “Пресцентър и връзки с обществеността” на МВР – Смолян.

Полицията все пак допълва, че „Причините за катастрофата са в процес на изясняване”.
Минути след произшествието на място е репортер на „Отзвук”, който снима, както действията на пристигналата Спешна помощ, така и предната част на автомобила„Пежо 307“. От снимката много ясно се вижда, че предното стъкло е счупено в средата. Което не би могло да се случи, ако „жената се е движила в края на тротоара” и „тръгнала внезапно да пресича”. МВР акцентира и на обстоятелството, че г-жа Вулджева е пресичала на „непозволено място.”

А къде да пресече?

Надлезът до автобусната спирка по това време е затворен за ремонт, който продължава вече 8 месеца. Хората, използващи градския транспорт, масово пресичат там. Никой не тръгва към най-близката пешеходна пътека – до колелото между „Гранична полиция” и хотел „Дикас”, която се оказва достатъчно далеч, особено за възрастни и трудно подвижни хора. А и няма логика до спирка на градския транспорт да няма къде да се пресече, и то на път за болницата. Но за Общината това не е проблем. Хората с власт се движат с коли, и то служебни. Затова не са предвидили, докато трае ремонтът на надлеза над бул. „България“ от МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ до „Лидл”, да въведат временна организация за движението – да могат хората да пресичат спокойно и безопасно. Нищо, че ги задължава законът, в случая Наредба № 3 за временната организация и безопасността на движението при извършване на строителни и монтажни работи по пътищата и улиците, издадена на 16.08.2010 г. от министъра на регионалното развитие и благоустройство.

Три дни след инцидента загражденията на надлеза до „Лидл“ бяха премахнати, но ремонтът продължи.

Според информационната табела на обект „Рехабилитация и ремонт на надлез от МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ до магазин „Лидл”, възложител е Община Смолян, а изпълнител „Мурджев транс” ЕООД. Строителната площадка е открита на 10 април 2018 г., а продължителността на строежа е 120 дни, т.е. най-късно до 10 август 2018 г. Вече изминаха не 120, а 240 дни, но обектът за 452 000 лева все още не е завършен. С една разлика – на 9 декември, третия ден след произшествието, загражденията на надлеза бяха премахнати и той може да се използва от пешеходците, въпреки продължаващите строителни дейности. Но и хората вече не поглеждат към надлеза, те и не знаят, че е отворен.

Връщащ се от болницата мъж пресича бул. „България“ към автобусната спирка до магазин „Лидл“

Нито изпълнителят, нито Общината си направиха труда да поставят информационна табела, с която да приканят гражданите да не пресичат платното, а да използват съоръжението, за което Смолян получи европейско финансиране. Финансиране за „изграждане на достъпна градска среда, способстваща за интегриране на групите в неравностойно положение” и „повишаване на безопасността и сигурността на градската среда”, както пише в проекта Общината.

Случаят не е прецедент

Другият надлез над бул. „България“ – от Община Смолян до хотел „Смолян“ също е затворен за ремонт и рехабилитация – по същия проект от същия възложител, но с друг изпълнител – „ИСА 2000” и за сумата 401 000 лева. По табела строителството там е започнало на 10 септември и трябваше да приключи до 18 октомври за 38 дни. Ремонтът не е приключил, но и никой не работи на обекта. Цял Смолян видя, че ремонтът на обекта започна много по-рано – още през лятото, но работещите в съседните сгради институции, включително и ДНСК нищо не видяха. Защото с „ИСА 2000” всичко е точно.

Затвореният за преминаване надлез между Общината и хотел „Смолян“

И тук гражданите, които използват градския транспорт (а това са най-уязвимите хора) трябва стотици метри да вървят пеша, за да стигнат до най-важните институции в града – Общината, Областната администрация, НАП, НОИ, Социално подпомагане и др. В най-добрия случай до колелото между „Гранична полиция” и Родопския драматичен театър, където е най-близката пешеходна пътека. Или до Младежкия дом. Алтернативата е да пресекат платното на „непозволено място”, както се изразява МВР, между хотел „Смолян” и Общината.

Семейство пресича бул. „България“ между Общината и хотел Смолян“ заради затворения надлез, който „ИСА 2000“ щеше да ремонтира за 38 дни.

От 8 месеца в град Смолян хиляди са принудени да преминават на прибежки, за да стигнат до поликлиниката, болницата или органите на местната и държавната власт. Ежедневно има предпоставки за произшествия. Но полицията не реагира, защото пази не Хората, а Властта.

На хората им остава да се надяват на Господ, защото рисковете за онези, които са пешеходци, по това време на годината, се увеличават многократно.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close