Местна власт

Община Смолян да се откаже от СТЦ „Перелик“, поиска Салих Аршински (ДПС)

Общинският съвет на Смолян не подкрепи отрицателната позиция на кмета Николай Мелемов във връзка с предложението на Кирил Асенов в района на Перелик да бъде изградена животновъдна сграда за сезонно отглеждане на овце и селскостопанска сграда с помещение за едрогабаритна техника. Срещу предложението на кмета представителят на Община Смолян да гласува „против” и да изрази отрицателно становище на общото събрание на „Перелик инфраструктурна компания” АД за тази инвестиция, възлизаща на 1.3 милиона лева, се обявиха не само от опозицията от КРОС и БСП, но и съветници от ГЕРБ. Единствените, които твърдо застанаха зад Мелемов, бяха съветниците от ДПС Салих Аршински и „земеделцът” Костадин Василев.

  • Общинският съвет вече се е произнесъл и е дал положително становище за подробните устройствени планове на двете сгради, след това и архитектурният съвет, и главния архитект са ги одобрили, обясни Екатерина Гаджева (ГЕРБ) – председател на комисията по териториално устройство в Общинския съвет.

Нито една от постоянните комисии не излезе с положително становище, каза и Стоян Иванов – председател на комисията по бюджет и финанси. Само двама от комисията са подкрепили позицията на кмета, двама са се обявили против, а четирима са се въздържали, добави Иванов. Председателят на ОбС Димитър Кръстанов добави, че на заседанието на комисията по териториално устройство и общинска собственост нито един не е бил „за” предложението на Мелемов, трима са били против и трима са се въздържали. И на заседанието на комисията по законност нито един не е подкрепил кмета, двама са се въздържали и четирима са били против.

  • „Общината, когато е влезнала в това сдружение, идеята е била да развива туризъм. И ако сега почваме да строим овчарници, това значи ли, че отпада този проект, защото съм сигурен, че чисто архитектурно може да няма проблем, сградата да отговаря, но това, че ще правим овчарници там… На Пампорово бихме ли направили овчарници? Тоест, ако сме съгласни всичко това да се развива, все пак трябва да си зададем въпроса: „Общината трябва ли да участва в дружество, което ще развива животновъдство?”. Защото на територията на община Смолян има много овчарници, та трябва ли да станем съдружници и там? Защо го правим тогава? Щом това ще бъде дейността на дружеството. Това дружество от доста време е на загуба, още повече се обезсмисля да продължаваме да бъдем съдружници с много хиляди декари общински гори. Ако защитаваме интереса на общината, защо го правим? Все пак не знам друга община да гледа овце. Ако знаете, кажете! Въпросът е чисто стратегически – какви са интересите на общината, дали има смисъл да го правим?” – бяха думите на Мелемов

Костадин Василев предложи да се направи комисия от всички политически сили, на която да се преосмисли участието на общината в „Перелик инфраструктурна компания”

  • „СТЦ „Перелик” не може да бъде осъществен поради влизане в Натура или ред други причини. „СТЦ „Перелик” генерира само загуби… „СТЦ „Перелик” поне в дългосрочен план няма да бъде осъществено като идеи и замисъл. Твърде дълго мълчим за един класически пример за източване на Община Смолян чрез участие в дружество, което генерира само загуби. Доколко тези загуби са реални, а не изкуствено създадени, е въпрос на икономическа преценка на специалисти. Вероятно на следващата сесия ще предложим създаване на комисия от общински съветници заедно с юристите на общината, които да разгледат възможността за излизане на Община Смолян от дружества, които генерират само загуба и ликвидация на други, в които общината е едноличен собственик.” – каза Салих Аршински (ДПС).

Председателят на групата на БСП Стефан Сабрутев директно попита кмета дали е правил статистика през годините, в които управлява, какви са инвестициите от частни инвеститори в община Смолян.

  • „Знаете ли как издържат частни инвеститори в един град, който се обезлюдява всеки ден? И как сега предлагате една инвестиция да не се прави, още повече, че никой не ни иска пари” – заяви Сабрутев. „Статистика не съм правил” – отговори му Мелемов.

След като с голямо мнозинство бе отхвърлено отрицателното становище на кмета Мелемов, той си тръгна от залата. Последваха го съветниците от ГЕРБ, ДПС и „земеделците“. Останалите 16 съветници взеха решение, с което  упълномощеният представител на Община Смолян да бъде задължен да гласува „за” изграждането на животновъдна сграда за сезонно отглеждане на овце и селскостопанска сграда с помещение за едрогабаритна техника в района на Перелик, а средствата за инвестицията да бъдат осигурени чрез заем от фирмата на Кирил Асенов „Арексим“ ЕООД със срок на изплащане 15 години (с 5 години гратисен период и погасяване чрез 120 равни месечни вноски) с лихва 2% на годишна база, без допълнителни такси, необезпечен, без наказателни лихви, без възможност за принудително изпълнение при просрочие.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close