НОВИНИ

Община ще плаща 60 000 лева на баща и син, паднали от незакрепен парапет

60 000 лева имуществени и неимуществени вреди ще трябва да плати Община Доспат за бездействие, довело до нанесени сериозни травми на баща и син след падане от незакрепен парапет. В края на миналата година Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Окръжния съд в Смолян по делото на пострадалите Веселин и Светлозар Локови.

65-годишният баща Веселин и 41-годишният му син Светлозар от село Чавдар станаха жертва на бездействието на общинската администрация на 24 ноември 2017 г. Година по-късно те заведоха делото срещу Община Доспат за претърпените от тях болки и страдания, които търпят и до днес.

Инцидентът с Веселин и Светлозар станал в родното им село. Малко след 21,00 часа двамата се прибирали към дома си по улица „Драгиева чешма“. Докато се катерили по пътя бащата се уморил и спрели да си починат. Веселин се подпрял на предпазния парапет и двамата полетели надолу и се сгромолясали в пропастта, без да имат никакво време за реакция. Паднали от около 6 метра, след което се търкаляли по стръмната ливада, докато се спрели в стара ограда и складирани дърва за огрев. Техен съселянин се притекъл на помощ. Повикал екип на Спешна помощ и бащата и синът били транспортирани в смолянската болница.

Необезопасеният парапет

В резултат на злополуката бащата получил счупване на 11 и 12-ти гръдни прешлени, счупване на 7-мо и 8-мо ребро вдясно, множество кръвонасядяния и охлузвания по цялото тяло. Светлозар бил със счупена лява подбедрица, счупване на 12-ти гръден прешлен, множество охлузвания и кръвонасядания по цялото тяло. Синът е диабетик и лечението му оказало изключително трудно. Организмът му много бавно преодолявал травмите, както и натоварванията, операциите и лекарствените средства.

И двамата мъже дълго време били на легло, не можели да се обслужват самостоятелно и били трудноподвижни. Наложило се да плащат по 500 лева на месец на техен млад комшия, който полагал денонощни грижи за тях, пазарувал транспортирал ги за прегледи и пр.

По време на делото в Смолян юристите на Община Доспат оспориха исковата молба и настояха да се приеме, че има съпричиняване. Според съдът обаче в случая е налице непозволено увреждане, вследствие на бездействието на Община Доспат, свързано с поддръжката на общинската инфраструктура, което е противоправно и в причинна връзка с посочените увреждания. Възраженията за съпричиняване са неоснователни и недоказани, падането им е следствие от счупения предпазен парапет над подпорна стена, който ответникът е следвало да поддържа в изправност, така че да осигурява безопасното преминаване.

Община Доспат бе осъдена да плати на Веселин Локов обезщетение за неимуществени вреди в размер на 15 000 лв. и имуществени вреди от 282 лв. за лекарства и превоз до болницата, както и 1000 лв. за заплащане на болногледач. На Светлозар са присъдени 40 000 лв. за неимуществени вреди, 1 001,73 лв. за медицински консумативи и лекарства и 1 000 лв. за заплащане на болногледач, както и лихви за забава.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close