Темида

Община бе осъдена за незакрепен парапет

В случая е налице непозволено увреждане вследствие на бездействието на Община Доспат, свързано с поддръжката на общинската инфраструктура, мотивира се Окръжният съд в Смолян

Баща и син от доспатското село Чавдар осъдиха Община Доспат за нанесени неимуществени и имуществени вреди след падане от незакрепен парапет. 65-годишният Веселин Локов и 41-годишният му син Светлозар заведоха делото миналата година за претърпените от тях болки и страдания.

Инцидентът, който едва не коствал живота на двамата мъже, станал на 24 ноември 2017 година в село Чавдар. И до днес Веселин и Светлозар търпят последствията от падането. Синът продължава да се лекува, а бащата все още е трудноподвижен.
Злополуката станала в родното им село Чавдар. Малко след 21,00 часа двамата се движели по улица „Драгиева чешма“ към дома си. Пътят бил много стръмен. От едната страна са къщи с дворове, а от другата голям наклон, укрепен с бетонна стена, върху която е изградена улицата. Докато се катерили Веселин се уморил от ходенето, въпреки че бил подкрепян от сина си. Двамата мъже спрели и бащата се подпрял на предпазния парапет. Внезапно те полетели надолу и се сгромолясали в пропастта, без да имат никакво време за реакция. Паднали от около 6 метра, след което се търкаляли по стръмната ливада, докато се спрели в стара ограда и складирани дърва за огрев. Веднага бил извикан екип на бърза помощ, който откарал пострадалите в смолянската болница за лечение.

В резултат на злополуката бащата получил счупване на 11 и 12-ти гръдни прешлени, счупване на 7-мо и 8-мо ребро вдясно, множество кръвонасядяния и охлузвания по цялото тяло. Светлозар бил със счупена лява подбедрица, счупване на 12-ти гръден прешлен, множество охлузвания и кръвонасядания по цялото тяло. Синът е диабетик и лечението му оказало изключително трудно. Организмът му много бавно преодолявал травмите, както и натоварванията, операциите и лекарствените средства.
И двамата мъже дълго време били на легло, не можели да се обслужват самостоятелно и били трудноподвижни. Наложило се да плащат по 500 лева на месец на техен млад комшия, който полагал денонощни грижи за тях, пазарувал транспортирал ги за прегледи и пр.

„Беше към 21,30 часа вечерта, вървяхме със сина ми към къщи. Бяхме в центъра на Чавдар, а за да стигнем до дома си, минаваме по главния път. Решихме да си починем и да изпушим по една цигара. Подпрях се леко на парапета и в един момент полетяхме надолу от подпорната стена в пропастта“, разказа Веселин. „Оказа се, че парапетът не е бил закрепен и заварен, а опрян на дървен кол, който с времето изгнил. При падането сме загубили съзнание. Нищо не помним. После ни разказаха, че е идвала линейка и са ни вадили от пропастта. След нас вървяла племенницата. Тя ни изгубила от поглед и разбрала, че нещо е станало с нас, и потърсила помощ“, продължи разказа си бащата.

Двамата били приети в Отделението по ортопедия. Нямали възможност да плащат за лечението и на 11-тия ден се прибрали в къщи след като били изписани.

„Нито след инцидента, нито по-късно от Община Доспат се поинтересуваха какво е станало с нас. След като сме паднали на другия ден оправили уличното осветление, което тогава не работеше, а на мястото на железния парапет поставили мантинела“, допълни още мъжът.

Бащата и синът се търкаляли по тревата и спрели до дървата

Искът на Веселин Локов е за 70 000 лв., а на Светлозар – 150 000 лв. за претърпени болки и страдания.

По време на делото Община Доспат оспори исковата молба като нередовна и настояваха да се приеме, че има съпричиняване.

Окръжният съд обаче излезе с решение, че в случая е налице непозволено увреждане, вследствие на бездействието на Община Доспат, свързано с поддръжката на общинската инфраструктура, което е противоправно и в причинна връзка с посочените увреждания. Възраженията за съпричиняване са неоснователни и недоказани, падането им е следствие от счупения предпазен парапет над подпорна стена, който ответникът е следвало да поддържа в изправност, така че да осигурява безопасното преминаване, пише в съдебното решение.

Община Доспат бе осъдена да плати на Веселин Локов обезщетение за неимуществени вреди в размер на 15 000 лв. и имуществени вреди от 282 лв. за лекарства и превоз до болницата, както и 1000 лв. за заплащане на болногледач. На Светлозар са присъдени 40 000 лв. за неимуществени вреди, 1 001,73 лв. за медицински консумативи и лекарства и 1 000 лв. за заплащане на болногледач, както и лихви за забава.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Интервю с адвокатът на пострадалите четет тук https://www.otzvuk.bg/adv-aleksandar-mishev-preduprediha-me-che-se-zahvashtam-s-mnogo-tezhka-misiya-zashtoto-v-dospat-tsari-feodalizam/

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close