НОВИНИ

Обратни или подпочвени са водите по ул. „Родопи“ в Смолян?

От години на тротоара на ул. „Родопи“ (срещу бензиностанция „ЕКО“) в Смолян текат води с характерна миризма. Мястото се е заблатило, върху тротоара расте трева. За да не нагазят в нечистотиите, пешеходците се принуждават да слизат на пътното платно, рискувайки да бъдат блъснати от някой невнимателен шофьор. Проблемът е от 5-6 години, каза пред „Отзвук“ живеещият на ул. „Родопи“ № 11 Анастас Семерджиев. Той неколкократно се е жалвал, но без ефект.

Половината от тротоара е обрасъл с трева заради теча на мръсна вода

На 14 юли т. г. решава отново да сигнализира кмета на общината Николай Мелемов, че под дома му „изтичат фекални води“ и да поиска „незабавни мерки“. Отговорът на кмета не закъснява. На 24 юли той го уведомява, че посоченото място е било посетено неколкократно от специалисти на Общината, които установили, че изтичащата на тротоара вода „не е отпадна, а подпочвена“. При последната проверка, извършена на 21.07.2017 г., е установено, че притокът на подпочвената вода е намалял и вече не създавал проблеми при преминаването през тротоара, пише в отговора на Мелемов. Възможно е той да се увеличи при обилни валежи, застрахова се кметът, и посочва решение – „полагане на дренажни тръби“ при „бъдещ ремонт на тротоара“.

 

На Семерджиев му направило впечатление, че дошлите на проверка общински служители съвсем набързо огледали тревистия тротоар. И решил да попита като как са установили, че въпросните води са подпочвени, а не обратни. Пожелал да види протокола от извършената инспекция на 21.07.2017 г. по Закона за достъп до обществена информация. Но получава отказ от кмета. Исканата информация не е обществена по своя характер, пише в заповедта на Мелемов. Освен това, мотивира се градоначалникът, „същата следва да е налична, а не както е в конкретния случай – да се създава по повод направено искане“. С което признава, че твърдението му за „подпочвени води“ не почива на факти или аргументирано писмено становище, а е плод на повърхностна преценка, предадена му устно.

Едновременно със заявлението за достъп до информация Анастас Семерджиев изпраща сигнал и до Регионалната здравна инспекция в Смолян. Служителят на РЗИ, който извършил проверка на 14 август т. г., констатирал, че течащите по тротоара води са „с характерен цвят и мирис на отпадни“. В отговора на директора на РЗИ д-р Мими Кубатева е отбелязано, че „за живущите и преминаващите в района се създава здравен риск“. И затова насочват сигнала към „ВиК“ ЕООД за отстраняване на повредите.

И днес водите с характерна миризма текат по тротоара на ул. „Родопи“. За кмета Николай Мелемов те са подпочвени, а за РЗИ – отпадни. Нито Общината, нито РЗИ обаче могат да докажат становищата си. Защото не са си направили труда поне да вземат проби за изследване. Участъкът е все така обрасъл в трева, а пешеходците продължават да слизат от тротоара, за да не газят в блатото.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close