Advertisement
ИНТЕРВЮНОВИНИ

Оборудването, поръчано за Планетариума, е било актуално преди 10-15 години, вече не е

На 20 септември в Община Смолян бе дадена пресконференция от кмета Николай Мелемов, зам.-кметовете Марин Захариев и инж. Мариана Цекова, и секретаря на Общината Момчил Николов. На срещата бе отчетено, че ремонтните дейности на Планетариума в Смолян са приключили, доставката на новото оборудване се осъществява поетапно. Беше показано видео, в което Марко Козмачини от фирмата изпълнител „Скайпойнт планетариумс” представя подробности за оборудването на Планетариума. На брифинга присъстваше и Костадин Попанастасов – любител астроном, един от създателите на Фейсбук група „Да спасим Планетариума в гр. Смолян“. Попанастасов искаше да получи отговори за това как се изпълнява проекта за модернизация на смолянската звездна зала. „Отзвук“ се обърна с няколко въпроса към г-н Попанастасов след пресконференцията.

Г-н Попанастасов, вие присъствахте на пресконференцията, която дадоха кметът Мелемов и зам.-кметовете на община Смолян. И зададохте много въпроси, свързани с Планетариума в Смолян, доволен ли сте от отговорите?

Съвсем, не. Моите впечатления от тази тъй наречена пресконференция, са няколко. Първо, по начина по който тя протече, аз се чувствах като някаква презентация на WS Телешоп. Оставаше само някой да си сложи златната обеца на ухото. Бяха си приготвили видео, презентация, на която изпълнителят естествено казва, че всичко е наред, цветя и рози, доставките ще бъдат с три месеца по-бързо, отколкото са подписани в договора. Което е напълно естествено да го каже доставчикът, който са избрали, и то по доста съмнителен начин. Понеже знаете как протече процедурата, имаше три оферти, единствената ценова оферта, която беше отворена, е на „ПСП Стеза“. Ние имаме неофициална информация, че цените на другите две фирми са осезаемо по-ниски. В единия случай говорим за над 300 000 лв. разлика. Кметът (няма изобщо да обръщам внимание на отношението, опита му за подигравки, някакви глупави вмятания) няколко пъти каза, че процесът е необратим. Ние нямаме нищо против ремонт на Планетариума.

Тези хора са в някаква кръгова отбрана и не знаят какво всъщност искат да постигнат с този ремонт.Аз поздравих кмета, че са намерили средства за финансиране. Но всичко след осигуряване на финансирането, това което зависи от тях като организация на ремонта и на строителството, е с огромни съмнения, за които ние от „Да спасим Планетариума в Смолян“ сигнализираме. Излизат с опорни точки, които са неуместни. През цялото време се повтаря как фирмата, която ще изпълнява и доставя, е оборудвала еди-кой си планетариум, другата правила еди-какъв си купол, но дяволът е в детайлите. Първо, тези две фирми нямат никакво отношение с Община Смолян, отношенията с Община Смолян са на фирма „ПСП Стеза“. Второ – те хубаво са оборудвали тези планетариуми, обаче с какво са ги оборудвали?

Това, което ще бъде монтирано на нашия планетариум, са напълно серийни проектори, които са с доста ниска осветеност. 4К са. А това, което говорят за 6К, да го кажа на прост език, е координирана разделителна способност. Когато работят и четирите, на места се получава 6К. Тези проектори трябва да работят заедно и това е голям проблем. Наистина не знам защо тази администрация е в кръгова отбрана и си мисли, че някой работи против проекта за модернизация на Планетариума. Нашият случай съвсем не е такъв. Другото нещо, отговорът на въпроса защо процедурата за избор на доставчик на оборудването е стартирала в началото на тази година е смешен. Кметът и зам.-кметът се оправдават едва ли не с липса на административен капацитет. При условие, че те от 12 години управляват този град, т. е. те се оправдават с нещо, което не са свършили. Става като Параграф 22. Ние управляваме града, ние създаваме администрацията, а в същото време нямаме административен капацитет и затова се забавяме, което е смешно.

Другото нещо, на което искам да обърна внимание, е това, което казва г-н Николов, секретарят на Общината. Той си позволи, едва ли не, да се подиграе с наследството на всички, които са работили в Планетариума. Те управляват планетариума. Това, че г-н Николов е намерил един специалист, който между другото не е нов, защото в страницата ни във Фейсбук имаме сигнал от човек, който е работил в Планетариума по това време, че г-жа Генчева е ходила там да търси работа и единствената причина, по която не е била назначена, е че тя е следвало да бъде в майчинство 2 години. И майчинството й е свършило 3 или 4 месеца преди да затворят Планетариума, да уволнят и пенсионират всички. Т. е. въпросът ми към г-н Николов беше, че ако беше назначил Генчева, дали тогава той щеше да я уволни, защото не знам дали знаете, но от 3 години в този Планетариум има, доколкото знам, 1 служител.

А мислите ли, че ще стане до Нова година, както обещаха?

Ами ние вече тези обещания ги чуваме от 3 години. Щяхме да го отваряме наесен и всеки може да провери какво са говорили от администрацията. Всяка пролет казват, че ще е наесен, а есента, казват за всяка пролет. Силно се съмнявам, че ще успеят, но все пак „стискаме палци“, защото идеята е да има работещ планетариум. А другото, което ми направи впечатление на пресконференцията, е че тази администрация се ползва със забележителен медиен комфорт. Аз съм външен човек за гилдията в Смолян, обаче журналист да прави забележка, че задавам въпроси е нечувано. И явно самата администрация е свикнала така да работи. Затова и моите въпроси доведоха до едно очевидно изнервяне на хората от администрацията, на кмета и на зам.-кмета, който си позволи да отговаря на въпросите ми със заяждане на дребно и се получи някакъв „махленски диалог“.

Нека да обобщим! Какъв е основният проблем, според вас, който касае Планетариума и как може да бъде разрешен. Защото виждаме, че сте създали и Фейсбук група „Да спасим Планетариума в гр. Смолян“ от какво всъщност трябва да го спасявате?

По време на пресконференцията кметът каза, че той трябва да спасява планетариума. Но това, което искаме ние да постигнем с тази група, е да се направи този ремонт качествено, законно най-вече, и модерно. Оборудването, което са поръчали е било актуално преди 10-15 години, сега вече не е.Те имат огромни проблеми с изпълнение на строителството. Ние вече имаме сигнали към ДНСК, които ще се разгледат. Допуснали са грешка при разрешаването на конструктивната промяната на покрива, не са го направили хубаво, никой не дава обяснение какъв по дяволите е големият проблем с подмяната, който е работил 50 години и сега вече не може да работи. Ние имаме съмнения, защото промяната на плана по проекта води до огромни спестявания на разходи. Тоест изпълнения вече ремонт на покрива, е много по-евтин от този, който е бил предписан по първоначалният план. Нашите съмнения са точно такива, че са го променили само и само да спестяват пари. Другото нещо, което според нас е незаконно, е фактът, че строителят печели поръчката със срок за седемдесет и няколко дни. Всички в града знаят, че строителството не е спирало, обаче има документи, че строителството спира 15-20 дни след старта му.

Дори и с тези документи прескачат срока на строителството с няколко седмици. От Общината изобщо не чухме каквито и да е намерения да се наложи някаква финансова санкция за това строителство. Не сме чули абсолютно нищо за преоценка на проекта поради факта, че е променен покривът. Тоест правим неща, променяме проекти, без изобщо да обръщаме внимание на факта, че това води до различни разходи. Дори е спорен моментът дали не трябва да се проведе нова обществена поръчка, защото разликата между стойността и разходите са драстични. За всичко това имаме сигнали към съответните институции в България, като вече сме готови със сигнала до Европейската прокуратура. Всичко това ще бъде разследвано от европейската прокуратура. Другото, което искам да кажа, е, че имахме големия липсващ на тази пресконференция и той беше доставчикът на оборудването – „ПСП Стеза“. Фирмата я няма, а имаме интервю тип WSТелешоп с подизпълнителя на фирмата. Това са много въпроси, които би трябвало да бъдат задавани не от нас – някакви хора, които са си направили труда да осъществят някакъв обществен контрол. Тези въпроси би трябвало да ги задават тези журналисти, които правят забележки, че твърде много въпроси задавам.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Както навсякъде в милата ни родина трябва задължително за се краде!Това са грешни пари и крадците ще бъдат наказани жестоко! В това съм се уверила! Години могат да минан,но се сбъдва поколения по-късно! Амин!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!