НОВИНИ

Оборски тор замърси водата на Доспат

Животински тор от кравеферма замърси част от водата на Доспат. Сигналът за замърсяването е подаден в понеделник. Веднага е направена проверка на място. Установено е, че в  района на водоизточника се намира кравеферма. От нея е станало замърсяването с торов отпадък.

Животновъдният обект се намира в регулацията на град Доспат, няма изградено торохранилище, за което е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните, която трябва да вземане отношение по компетентност.

Специалистите установяват, че не е констатирано замърсяване на повърхностен воден обект, но чрез инфилтрация течният и твърд торов отпадък постъпва във водоема, водоснабдяващ част от Доспат. Дадени са предписания за незабавно почистване на замърсените с оборски тор площи.

От ВиК Доспат съобщиха, че поради обилното снеготопене във вододайната зона в местността „Калаикоското“ е станало проникване на замърсена вода във водопреносната мрежа. От дружеството посочват още, че водата от хотел „Диамант“ до язовирната стена не е годна за питейно-битови нужди.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close