НОВИНИ

Областният управител и кметовете „съгласуваха“ бизнес плана на ВиК

Асоциацията по ВиК (АВиК) в област Смолян вчера „съгласува“ новите цени на водата, влезли в сила от 1 май с решение на КЕВР. На общото събрание на асоциацията, ръководено от областния управител Недялко Славов, участваха кметове или зам.-кметове на всички общини в Смолянско с изключение на Доспат. Всички те без кмета на Девин Красимир Даскалов гласуваха „за“ бизнес плана на ВиК за периода 2017 – 2021 г., а с това и цените на водата да растат всяка година докато стигнат 2.65 лв. на кубик през 2021. На заседанието присъстваха членовете на Инициативния комитет в Девин, които събират подписка срещу новите цени на водата и действията на ВиК и АВиК, както и представител на „Отзвук“

Съгласуването на бизнес плановете на ВиК-операторите от АВиК бе въведено с чл. 198 от Закона за водите. То се прави преди въпросният документ да стигне за одобрение до регулатора, който определя цената и показателите за качество на услугата.

Бизнес план на ВиК – Смолян бе внесен за одобрение от областния управител и председател на АВиК Недялко Славов на заседание на 20.10.2016 г. Тогава той е бил „приет“ с гласа на кмета на Смолян Николай Мелемов, който не е участвал в гласуването заради липса на пълномощия от Общинския съвет. Въпреки това в протокола е записано, че Мелемов е гласувал „за“ и бизнес-плана с приема с мнозинство от 81,71%. Документът с невярно съдържание е изпратен в КЕВР, който на 26 април го одобрява, и въвежда нови цени на водата от 1 май.

„Съгласуването“ при вече одобрен от КЕВР бизнес план, което стана вчера постфактум, бе от страх да не би КЕВР да преразгледа решението си. При откриването на Общото събрание на АВиК областният управител Недялко Славов обяви, че преразглеждането на бизнес плана на ВиК се прави заради обществения интерес, а не заради допуснатите „технически грешки“, както заяви преди това.

При гласуването на бизнес плана вчера бяха допуснати нови „технически грешки“, които правят твърде спорно приемането му и този път. Какви са те, ще пишем по-късно. Очаквайте и пълен стенографски запис на събранието на АВиК.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close
Close