ГОРЕЩА ТЕМА

Областният кризисен щаб обмисля затягане на мерките срещу Covid-19 в Смолянско

Да се забрани работата на пенсионерските и социалните клубове, за да се ограничи възможността за скупчване на възрастни хора на едно място, дори и в търговските обекти. Да се въведе задължително носене на маски навсякъде в административните институции, където работят в един офис повече от един човек. Това са само част от мерките, които обмисля да въведе Областния кризисен щаб. Притеснението идва от бума на заразени с коронавирус жители на Смолянска област през миналата седмица – 62-ма души, а починалите са 8.

„От началото на пандемията заразените са 834 , излекуваните 682 и починали 48. В момента активни са 114 случая, от които 72-ма са на домашно лечение, а 42-ма – в болница“, каза на брифинг областният управител Недялко Славов.

Обмисля се да се създаде механизъм за проследяване на дезинфекцията сгради, помещения и обекти, която трябва да е поне четири пъти на ден, в това число и в заведенията. „При заведенията границата е много тънка. Не бихме искали да възпрепятстваме дейността на работещите в този сектор, въпреки че според нас те остават рискови места за разпространение на заразата. Предстои да се обсъди с общинските щабове какви допълнителни мерки да се въведат“, добави още Славов.

„На лечение в МБАЛ – Смолян са 21 пациенти, двама от тях са на интензивно лечение. Усилията ни са насочени към оборудване на лабораторията за PCR-изследвания като част от Микробиологичната лаборатория. Готови сме с апаратурата и тази седмица ще кандидатстваме пред Министерството на здравеопазването за разрешение за дейност. На този етап се справяме, персоналът е здрав и продължава да работи, въпреки умората“, каза директорът на смолянската болница д-р Марин Даракчиев.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close