Темида

Новият председател на съда в Златоград встъпи в длъжност пред шефа на ВКС Лозан Панов

Новоизбраният председател на Районния съд в Златоград Динко Хаджиев встъпи в длъжност в присъствието на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Окръжния съд Любен Хаджииванов, и председателите на Районните съдилища в Смолян и Мадан – Петър Маргаритов и Володя Янков. Церемонията се състоя във вторник, когато Динко Хаджиев официално пое инстанцията.
Всички присъстващи отправиха поздравителен адрес и пожелания за здраве, много сили и високи успехи. Изразиха увереност, че поемайки ръководството, новият председател ще продължи добрите практики в работата на съда, ще работи за тяхното надграждане и усъвършенстване.

Съдия Динко Хаджиев бе единодушно избран за председател на Районния съд в Златоград на заседание на съдийската колеги на Висшия съдебен съвет, проведено на 19 ноември т.г. Той бе единствен кандидат.

Мястото се оваканти през юни 2017 година, след като Ирина Кюртева бе преместена да работи като съдия в Административен съд София – град. От тогава до сега изпълняващ функциите административен ръководител в Златоград бе Хаджиев. Той е започнал работа в съдебната система като съдия-изпълнител в Мадан през 1998 г. Две години по-късно е назначен за районен съдия, а от 2004 до 2014 е председател на Районен съд Мадан. За образцово изпълнение на служебните задължения е награждаван с решение на ВСС.

„Имам желание да продължа да работя в съдебната система, за да се усъвършенствам, черпейки от добрите практики на колегите си и се надявам, че и с моите знания и умения ще допринасям за развитие на системата“, мотивира в концепцията си пред ВСС кандидатурата си съдия Хаджиев.

През 2018 година ВСС обяви конкурс за избор на шеф на Златоградския районен съд. Единствен кандидат тогава беше Сунай Осман, който караше втори мандат като председател на Районния съд в Ардино. През октомври, след бурни дебати, продължили близо час, магистратите не допуснаха до изслушване Осман. С 8 гласа „за“ и 5 „против“ ВСС прие решение на Комисията по атестиране и конкурси, с което се отменя акта за допускането му до конкурса. Така ВСС се обяви против създаване на служебна номенклатура.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close