Здраве

Нови апарати и оборудване получи Отделението по хемодиализа в смолянската болница

С нови апарати и оборудване работи Отделението по хемодиализа към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян. В края на 2018 г. година болницата в областния град получи от Министерството на здравеопазването целева субсидия от 271 000 лева. Със средствата бяха закупени шест апарата за хемодиализа на стойност 143 856,00 лв., система за предварителна обработка на водата за хемодиализа – 59 998,00 лв., 7 електрически хемодиализни легла – 18 900 лв.

Направен бе и освежаващи ремонти на Отделението по хемодиализа за 18 032,89 лв. и на Отделението по съдебна медицина, както и ремонт на покрива на „Съдебна медицина“ за 30 024,76 лв.

Ремонтиран е и покривът на Отделението по съдебна медицина

„Имахме нужда от подмяна на апаратите. Старите бяха закупени преди повече от 15 години и тяхното използване стана неефективно и нерентабилно. Сега разполагаме с десет диализни поста, на които едновременно диализираме 10 пациента“, каза д-р Васил Бояджиев.  Той обясни, че един апарат при средна натовареност, работи около 5 000 часа на година, а лимитът е 30 000 часа, т.е. 6 години. След това започват ремонтите, амортизация и т.н.

С получените от Министерството на здравеопазването средства дейността на Отделението по хемодиализа е обезпечена за около 10 години. На досега действащите апарати ще бъде направена профилактика. Част от тях ще останат като резервни, в случай на нужда.

В момента на диализа в отделението са 33-ма пациенти от цялата Смолянска област.

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close