Вяра и традиции

Нов параклис ще пази пътуващите от катастрофи в смолянския квартал Устово

В неделя – на Вси Светии и в навечерието на Еньовден, в смолянския квартал Устово бе открит новопостроения параклис „Св. Йоан Предтеча“. Хората знаят, че това кръстовище, на което е разположен божият храм, е конфликтно място, с тежки инциденти през годините, включително и жертви. Надяват Св. Йоан Предтеча да помага на влизащите в него с вяра, с Божията милост да пази шофьорите и пътуващите в двете посоки – към Пловдив и към Мадан-Златоград-Гърция, да бди над семействата и дава разум за мир и добри човешки отношения.

Откриването на параклиса стана на специално тържество след празничната св. Литургия, посветена на Вси Светии в двете квартални църкви – „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ и  „Успение на Света Богородица“. Благодарственият водосвет отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. В последованието на водосвета съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“ в Райково и председателите на двата устовски храма – отец Васил Маджаров и отец Димитър Одаджиев.  Участие взеха иподякон Даниел и църковни хористи от двете енории.

По време на водосвета бяха осветени петохлебия за здраве. Призован бе  с молитви Светият Дух да слезе върху водата, за да я освети и чрез нея вярващите да имат благодат, да бъдат избавени от видими и невидими врагове. Милостивият Бог да прости всичките ни волни  и неволни грехове,  да закриля от всяка беда и напаст, от скръб и нужда, та да прекараме тих и спокоен живот. След трикратното  потапяне на Кръста във  водата с песнопението на хористите „Спаси, Господи…“ архимандрит Висарион най-напред поръси със светената вода  параклиса отвътре – олтара, иконите и стенописите, а след това отвън и четирите му стени.

Двамата свещеници Димитър Одаджиев и Васил Маджаров едновременно започнаха да поръсват и благославят миряните от двете църкви. От името на църковните настоятелства отец Васил Маджаров се обърна с думите: „Бог снизходи с велика милост върху нас и ние с единомислие извършихме  това освещаване. Бог поруган не бива! Благодарим на всички дарители за построяването на параклиса, за неговото изографисване и обзавеждане. Да бъде!“

Присъстващите бяха поздравени с новата духовна придобивка  и  благословени от архимандрит Висарион: „Божията любов и Неговата велика милост и общението в Светия дух да бъдат с всички нас. Да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта.“

Празникът завърши с песнопението „На многая лета“. Раздаден бе благословен обяд.

Утре – на Еньовден, ще бъде първият храмов празник на параклиса, посветен на св. Йоан Предтеча  –  Кръстителя на Божия син Иисус Христос в река Йордан. По този повод в 11 часа ще бъде отслужен празничен водосвет.

Росица Примовска

Покажи още
Back to top button
Close
Close