Advertisement
НА ФОКУСРАЗСЛЕДВАНЕ

Нито 1 лев не е постъпил в държавната хазна от пещерата „Дяволското гърло“ за 11 години

Неоценимото богатство, което е с акт публична държавна собственост, се стопанисва от сдружение безвъзмездно, без договор и без конкурс само на основание на едно разпореждане на правителството на Тодор Живков от 1964 г.

Нито 1 лев не е постъпил в държавната хазна през последните 11 години от пещерата „Дяволското гърло“ край село Триград, откакто е била дадена за стопанисване и управление на Българския туристически съюз (БТС). Това става ясно от документите, които „Отзвук“ получи по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от областния управител Стефан Сабрутев.

На 18 май 2010 година природната забележителност, която е публична държавна собственост, е била предоставена на БТС с документ от една страница без никакви условия и без нито една клауза, която да защитава обществения интерес. Протоколът за предаване и приемане е подписан от Венцислав Хъмчев в качеството му на главен експерт в областната администрация и Венцислав Удев – главен секретар на БТС.

В протокола е посочено, че основанието за това разпореждане с публичната държавна собственост е единствено искане на Българския туристически съюз от 18 март 2010 г., а основанието за това – Разпореждане № 26 на Министерския съвет от далечната 1964 година. Няма заповед на областния управител, няма договор, няма становище на правната дирекция на областната администрация или на друг орган, че избраната процедура е законосъобразна. Към документите е добавено само едно писмо, подписано от директора на Дирекция „Правителствена канцелария“ Веселин Даков, в което пише, „че Министерският съвет не е приемал акт, с който да е изменено или отменено Разпореждане № 26 на Министерския съвет от 1964 г.“ Това писмо дало основание на областната администрация да сметне, че въпросното разпореждане е действащ нормативен акт.

Съдебната сага за собствеността на пещерата „Дяволското гърло“ продължи повече от 10 години. През този период някои съдебни инстанции решаваха, че природният феномен е собственост на Община Девин, други – че е на Българския туристически съюз, трети – че е държавна собственост. И след окончателното решение, че пещерата като подземно богатство е публична държавна собственост, Община Девин, продължи да иска да стопанисва пещерата, за да има повече приходи в общинската хазна. Жители на Девин излизаха на протест със същите искания, настояваха за референдум, но областният управител на Смолян остана глух за обществения интерес.

Според експерти природният феномен, който привлича десетки хиляди туристи всяка година, генерира около 500 000 лева приходи годишно. Ако тези изчисления са верни, държавата е загубила най-малко 5 милиона лева приходи от собствеността си.

В областната администрация няма данни колко туристи са преминали през пещерата и колко са приходите от такси. Няма данни и какви са разходите за поддръжка на туристическия обект, както и какви инвестиции са направени. За тези 11 години няма и нито една проверка от областната администрация, които да установи дали „Дяволското гърло“ се управлява от БТС с грижата на добър стопанин, не е поискала и нито една справка от БТС.

А и Българският туристически съюз нито веднъж не е счел за свое задължение да информира собственика в лицето на областния управител на Смолян как стопанисва и управлява държавния имот. Поне това е видно от получените справки и документи по Закона за достъп до обществената информация. „Отзвук“ очаква отговора и на Българския туристически съюз, до когото областният управител Стефан Сабрутев е препратил заявлението ни, тъй като част от исканата информация по ЗДОИ се съхранява от сдружението с нестопанска цел.

Няколко проверки на „Отзвук“ на място установиха, че през годините и в момента пещерата „Дяволското гърло“ се стопанисва от „Сдружение Туристическо дружество Орфей-1970“ със седалище и адрес на управление гр. Девин, ул. „Младост“ 5. Председател на сдружението е Мичо Руенов Солаков, баща на общинския председател на ГЕРБ в Девин Владимир Солаков – бивш зам.-кмет на Девин и настоящ кандидат-депутат от листата на ГЕРБ.

„Сдружение Туристическо дружество Орфей-1970“ е учредено на 14 март 2007 г. В устава му, променен през 2014 г. е записано, че сдружението управлява и стопанисва пещерата „Дяволското гърло“ и хижа „Орфей“ – Борино, които са му предоставени безвъзмездно от Българския туристически съюз.

В акта за публична държавна собственост на обекта в графата „данъчна оценка“ пише „неоценим
Писмото, с което БТС е поискало пещерата „Дяволското гърло“ за стопанисване и управление.
Разпореждането на Министерския съвет, който според началника на „Правителствена канцелария“ Веселин Даков не е отменено.
Протоколът за приемане и предаване на „Дяволското гърло“. В него не са описани съораженията в пещерата.
Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!