Вяра и традиции

Никулден в Устово събра в прегръдка стотици вярващи

За втори път тази година храмът „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в Смолян, кв. Устово, пое като в прегръдка стотици вярващи – на Вечернята с Акатиста за него и на празничната св. Божествена Литургия на 6 декември. На този ден се отбелязва с възхвала неговия свят живот и представянето му пред Господа (кончината), а на Летния Никулден на 9 май – пренасянето на светите му мощи от ликийския град Мира в Мала Азия (днешна Турция), където е роден 300 години след Христа, в град Бари, Италия.

Богослуженията на Вечернята и на празничната Литургия бяха отслужени от секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и предстоятеля на храма отец Васил Маджаров. В помощ бе иподякон Илия Илиев. А църковният хор с диригент Радка Чакърова отново се представи достойно, украсявайки служенията със своите песнопения. Вечернята завърши с литийно шествие с чудотворната храмова икона на Св. Николай по улиците около църквата. Иконата бе съпроводена от всички, които се черкуваха в храма, и с продължителен красив камбанен звън.

Отец Васил Маджаров

На празничната св. литургия отец Васил освети десетките, донесени за здраве, петохлебия, питки, постни сладкиши, плодове, завършвайки с молитвата: „Господи, благослови тоя хляб, пшеница, вино и елей!“

Секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков

Отец Запрян Шиков поздрави всички в храма и специално именниците, като пожела Св. Николай да пази тях и семействата им, да закриля нашия град, да дарува мир и спасение. Посъветва с искрена молитва да прибягваме до светеца, защото той е милостив помощник на бедни и страдащи, защитник на вярата и верните, веселие на плачещите, покровител на плаващите по море, пазител на православието. Св. Николай живя праведно и просия в слава, каза отец Запран, и ни помага сега като покровител на храма и селището, въздава нашите молитви към Бог.

След предварителна изповед и пости вярващи се причастиха със светите Христови Дарове. На всички бе раздаден благословен празничен курбан.
Росица Примовска

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close