ИНТЕРВЮМестна власт

Мелемов: Хората напускат не заради лоша жизнена среда, а по икономически причини

Г-н Мелемов, какви успехи ви донесе 2017 г.?
Много хубави неща се случиха през тази година, тъй като всичките ни усилия са насочени към развитието и облагородяването на нашия град и община. Имахме много богат културен и спортен календар, който обхвана всички възрасти. Подобрихме инфраструктурата, средата на живот. Облагородихме пространството около болницата, улица „Наталия“ е рехабилитирана с подменена ВиК. На повечето места от 1982-83 г. ремонтни дейности не са извършвани. Лошото е, че не може всичко наведнъж. Нормално е хората да искат точно техният квартал да е максимално добре благоустроен. Но няма квартал, в който да не е свършено нещо, което засяга повече хора. Въпреки че общината е много обширна – с 85 населени места, навсякъде сме направили по нещо, което се е смятало за приоритет. Тоест, въпреки ограничения ресурс, не сме забравили и селата. Но тъй като за тях няма как да ползваме европейски средства, сме инвестирали с общински. Асфалтирани са три улици в Момчиловци, пет улици в Смилян, направен е и физкултурен салон, четири улици в Широка лъка. Асфалтирали сме в Солища, в Соколовци.
За всяко село може да се каже, че нещо е направено. За мен е важно, че хората ги виждат тези неща и ги усещат. И няма сфера, в която не сме положили усилия. Самият факт, че образованието в Смолян е на първо място в страната, даваме си сметка, че това не е заслуга само на общината, но ние имаме специално отношение както към образованието като цяло, така и към учителите, децата, училищата, средата. Много добро отношение имаме и към спортната дейност, към даровитите ученици. В социалната сфера сме обхванали всички уязвими групи, развиваме целия спектър от социални услуги.

Кои са европейските проекти, на които най-много сте залагали и какво предстои?
Залагаме на всички европейски проекти по простата причина, че общината не може да си позволи много инвестиции със собствени средства. Ако трябва да се даде акцент, това са проектите по Оперативна програма „Региони в растеж“, където община Смолян ще получи повече от 20 млн. лв., както и водният цикъл, който, макар и да се осъществява от ВиК, ще внесе огромни инвестиции в града – до 70 млн. лв. По „Региони в растеж“ са планирани за рехабилитация няколко улици, изграждане на нова сграда за социални жилища, ремонт на планетариума, саниране на многофамилни жилищни сгради, надлези, детски площадки, пешеходни връзки, училищни дворове, цялостен ремонт на ПМГ „Васил Левски“ с изграждане на спортна зала и др. Смятам, че през 2018-та година всички тези обекти ще променят коренно облика на града. Разбира се, една част от тях ще се довършват и през 2019 година. Надяваме се да реализираме и други проекти, като всеки един от тях решава проблеми от 20-30 г. Радвам се, че сме успели да привлечем и средства от други програми – Норвежката програма, Националния доверителен екофонд, ПУДООС, УРБАКТ, „Красива България“ и др. Работим прекрасно с всички управляващи органи, а проекти на Община Смолян са влизали в брошури за добри практики. Винаги съм казвал, че един кмет не може да увеличи работните заплати или да създава работни места. Но ние правим добра средата за живот в Смолян. Както знаете, хората напускат не заради лоша жизнена среда, а по икономически причини.

Какви предизвикателства имахте през годината?
Трудностите и предизвикателствата са ежедневни. Истината е, че парите никога не стигат. Има много какво да се прави, особено в крайните квартали. Но там е проблемът с този прословут воден цикъл, за който общината направи всичко по своите възможности. Той се забави поради ред причини – смяната на концепцията на ЕК, смяната на правилата и изискванията през последните години, наложи се да се създават водни асоциации. А пък ние пет години обещаваме, че всеки момент започва, както и на нас ни се казваше. Това е един проблем, който изнервя хората. Нашата идея е като мине този воден цикъл, да оправим всички крайни улици, които ще се копаят. Естествено, хората вече губят търпение, защото животът си върви.

Какво не успяхте да направите, за какво не ви стигна времето?
Нещо, голямо, което сме си поставили за цел, няма как да кажа, че не сме успели. Подготвяме повечето обекти по ОП „Региони в растеж“. Те можеше да тръгнат и по-рано, но пак се следват съответните процедури. А нашата основна цел е да спазваме закона. Така че не може да си позволим да пришпорваме и да не изпипаме нещо. Но така или иначе, зимата не е строителен сезон. И догодина доста неща ще се случат.

Кой от проблемите считате за най-голям в общината?
Два са сериозните проблеми, с които не можахме да се справим. Единият е паркирането в града. Другият е гробищните паркове. Това са проблеми, които няма как да решим веднъж завинаги. Трябва да се работи постоянно върху тях и ще остават и за в бъдеще. Сега водим разговори с Министерството на образованието да ни предоставят сградата на изгорялото училище с идеята да направим паркинг на две-три нива. И поне старият център да се обере от коли. Да, хубаво е хората да помагат, но трябва да им създадем условия. Автомобилите са се увеличили в пъти през последните години. Всеки вижда, че става нетърпимо. Водим разговори със специализирана фирма, за да направим концепция за цялостната организация на движението в града с мерки, които биха облекчили поне най-тежките места. Защото факт е, че колите станаха много. Знаете, че в други градове се взимат вече и рестриктивни мерки с въвеждане на синя зона, зелена зона и така нататък.

Как оценявате взаимодействието си с Общинския съвет?
Моето мнение е субективно. По-скоро фактите, които произтичат от работата на Общинския съвет ,показват, че взаимодействието е почти никакво. Сами виждате – всички искаме градът да се развива. Всички искаме да се случват неща по квартали, улици и т.н. През 2012 г. намалихме данъците и не си позволяваме да ги вдигнем поради простата причина, че стандартът не се е повишил рязко, за да товарим хората с повече данъци. Всичко, което трябва да се случи, опира до наличие на пари. В общината основният приход е от данък сгради. Той е един горе-долу постоянен приход. Един от възможните приходи, който в много общини е даже основен, е продажбата на имоти с отпаднала необходимост за общината. Имаме достатъчно такива. В Горово например са останали 15 човека, имаме бивша сграда на кметство, което не ни е нужно. Общинският съвет казва: „Не, не трябва да се продава, трябва да се поддържа“. Аз давам един пример, а те са десетки. Там живеят 15 човека и не може да очакваме да се отвори наново кметство. Сградата е стара, руши се. Защо да не я продадем и да влязат в общината хикс лева!? Някой ще я купи, ще направи семеен хотел, своя къща, нещо красиво. За нас отпада ангажиментът да я поддържаме, осигуряваме свежи постъпления. А и в селото се случва нещо. Това е най-малкият пример, но е показателен. Имаше един случай в Мугла – продаде се здравна служба. Купи го някакъв човек отвън. Сега ще я ремонтира, ще направи нещо смислено и красиво. И това е едно изключение, което потвърждава правилото. По-рано за училището в Белев дол, затворено през 1990 г., строено през 1948-ма. Не дадоха да го продадем, а имаше човек, който искаше да прави цех там. Е, минаха оттогава шест години. И какво!? Сградата ще падне. Кандидатът е намерил сграда в друго село, в друга община и си е направил цех. От там е наел работници. А в Белев дол – нищо. Основната теза на коалиция КРОС и БСП в Общинския съвет е да пречат на кмета, но те пречат и на общината, и на хората. Има толкова малки улички, които имат нужда от ремонти. Хората казват: „От 50 години живеем в прахоляк“. А ние в общината не сме си позволили никакви луксове, екскурзии за сметка на общината. Работим усилено, прозрачно и ако има продажби, парите ще бъдат влагани единствено и само за инфраструктура, за да подобрим живота на хората.

Знаете ли колко деца са се родили в общината тази година?
Над 547 са. Притеснително е демографското положение. И този проблем се отнася за абсолютно цяла България. Има 4-5 големи градове в страната с приток на хора от други места. Всички останали са в нашето положение. Работата на общината е да създаде такива условия в града, че да не е това причината за емиграцията. Според мен са чисто икономически причините – по-добро заплащане. Смолян е прекрасен град за живеене. Когото и да питате, така ще ви отговори. Имаме кино, театър, ансамбъл, спортни площадки, зали, басейн. Хубавото е, че миграцията не е поради причини, че няма условия за качество на живот. С надеждата, че когато стандартът на заплащане се вдигне, ще се върнат. Това е показал опитът на Португалия, Испания, Гърция. В началото напускат, но когато стандартът се повиши, започва връщане обратно.

Какво бихте пожелали на родителите на тези деца?
Пожелавам им спокоен живот. Да ги радват децата им. Да имат куража да създават още деца, защото децата осмислят живота на хората. Самият факт, че се раждат тук, показва, че хората имат спокойствие в семейството, в бъдещето. Аз смятам, че цялата ни държава върви напред, колкото и да ни се иска темповете да са по-бързи. За мен градът ни се развива, той е прекрасен и ще става още по-хубав. Нека да имат куража да раждат повече деца!

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close