Местна властНА ФОКУС

Независим одитор влиза в общинската фирма „Ученическо и столово хранене“

Общинският съвет в Смолян реши вчера да бъде назначен одит на „Ученическо и столово хранене“ ЕООД за последните две години. Предложението бе на председателя на ОбС Венера Аръчкова. Одитът на фирмата ще извърши регистрираният одитор Лидия Делиева. Със същото решение възнаграждението на управителя на дружеството Григор Павлов от три минимални работни заплати се намалява на 300 лева, а работното му време се ограничава до 40 часа седмично.

Аръчкова внесе това предложение и на предходното заседание на 30 април, но тогава то не получи необходимото мнозинство от 15 общински съветници. Управляващото мнозинство на ГЕРБ-ДПС-ЗНС тогава се пропука поради отсъствието на Петър Мирчев от ГЕРБ и решението на Салих Аршински (ДПС) да не участва в гласуването.

Дейността на „Ученическо и столово хранене“ ЕООД бе спряна на 30 януари с решение на Общинския съвет по предложение на кмета Николай Мелемов и подкрепено от мнозинството ГЕРБ-ДПС-ЗНС. Управителят на общинската фирма бе задължен до 5 февруари да предаде всички активи – столове, кухни и складови помещения на директорите на училищата. А те от 10 февруари поеха изхранването на учениците.

Д-р Сийка Йочева (КРОС)

Откриване на процедура за избор на нов управител на „Ученическо и столово хранене“ предложи от името на КРОС общинският съветник д-р Сийка Йочева. Едно от изискванията в конкурса да бъде представяне на концепция за оздравяване и развитие на дружеството. „Община Смолян така или иначе е принудена да плати всички задължения на дружеството – към доставчици и персонала. След това ще имаме общинско дружество, което няма да има дългове и при едно добро управление може да продължи успешно дейността си. Няма да бъде в интерес на гражданите на Смолян да платим всички задължения на това дружество и след това да го закрием.“ – каза д-р Йочева. Предложението й обаче бе подкрепено само от опозицията от КРОС и БСП, а мнозинството от ГЕРБ-ДПС-ЗНС го отхвърли.

Не бе прието и предложението на Стефан Сабрутев (БСП) да бъде направена ревизия на общинското предприятие от Агенцията за държавна финансова инспекция. Трябва да е ясно как са натрупани повече от над 150 хиляди лева дългове, заяви той. Според Стоян Иванов (ГЕРБ) Григор Павлов е бил добър управител, а лошото финансово състояние се дължало на повишените цени на тока и увеличението на заплатите през последните две години.

На заседанието на общинския съвет стана ясно, че въпреки спирането на дейността на дружеството и освобождаването на целия му персонал, Павлов е получавал възнаграждение от три минимални работни заплати.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close