Темида

Незаконно изплащат дивиденти в горска кооперация в Момчиловци

Незаконно изплащане на дивиденти върви в ГПК „Касъм дере” в Момчиловци, алармираха член-кооператори. Три месеца избраното ново ръководство на кооперацията не може да влезе във владение, а бившия председател Костадин Марински почти е раздал дивидентите и работи на пълни обороти, но не и за задоволяване на член-кооператорите с дърва за огрев.

Сагата в управлението на „Касъм дере” започва няколко дни след проведеното на 1 април отчетно-изборно събрание. На него е избран нов председател – инж.Тодор Костадинов, който е получил 116 гласа, срещу 80 за бившия.

”Изборната комисия обяви, че аз печеля изборите. Избра се нов управителен и контролен съвет. Започнах да събирам нужните документи за регистрация. В това време обаче мъж от Кутела пусна жалба. В последствие я оттегли и нещата почти бяха готови. В един момент, когато очаквахме да изтече тридневния срок за вписване, се появи искова молба от пловдивчанинът Славчо Петков”, каза новоизбраният председател Тодор Костадинов.

Според него и подкрепилите го член-кооператори със забава на вписването се правят опити новото ръководство да не влезе в кооперацията. Интересен факт е, че Славчо Петков никога не е присъствал на събрание. Костадинов се свързал с него по телефона с въпрос защо е подал исковата молба до съда. Отговорът бил: „Нито ме интересува, нито съм присъствал досега на събрание, нито ще присъствам, помолиха ме да пусна исковата молба”. Петков оспорва избора на управителен и контролен съвет и настоява за отмяна всички решения на общото събрание. Районният съд уважава молбата му в частта за отмяна на решенията, но я отхвърля по отношение спиране на регистрацията в Търговския регистър. В същото време са обжалвани и отказите от вписване. Окръжният съд ги отменя и документите са изпратени в София за вписване. До сега обаче няма вписване въпреки съдебното решение.

„Нямаме никаква информация защо става така”, чудят се кооператорите. Поддръжници на новото ръководство са на мнение, че тук има намеса от високо ниво в полза на бившия председател.

„Явно много ги е страх някой да не разбере какво е правено в кооперацията“, коментират наследници на гори от Момчиловци.

Тодор Костадинов нееднократно е бил канен да се кандидатира за председател, но до тази година той отказвал. „Съгласих се сега заради хората. Не знам какво е положението в кооперацията. Докато не ме впишат и не встъпя в длъжност, няма как да се разбере има ли извършени нарушения. Но подозирам, че на места се превишава ползването в кооперативните масиви, където на места е видно за това се и съгласих, да остане нещо и за децата ни. Другата ми цел е хората от местното население да са задоволени с дърва за огрев. Оплакват ми се член-кооператори, че от доста време само определени хора получават изрезки и дърва”, каза Костадинов.

Но в селото се говори под сурдинка, че нещо става с кооперацията им и според жителите раздаването на дивиденти в този момент е абсолютно неправилно, след като са спрени всички решения от общото събрание от съда, вследствие исковата-молба на Петков.

Кооперацията в Момчиловци е възстановена преди около 17 години. Горите са в ревири. От 2005 година председател е Костадин Марински, който от две години е пенсионер. Сред членовете на кооперацията са депутатът от БСП Дора Янкова и бившата кметица на Момчиловци Мария Никова.

Елена Павлова

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close