Новини

Незабравима вечер на родопската песен в КДК с Диди Кушлева и Хамид Имамски

На 16 април (вторник) от 18 часа в зала „Петър Стайков” на КДК, на бул. „България” 43 бе представен младият певец Хамид Имамски и първия му компактдиск „Чаирен са е запалил”. Творчески портрет на певеца направи музикалният специалист Диди Кушлева, дъщеря на легендарната Радка Кушлева. След което с неин акомпанимент на акордеон и на гайдари от оркестър „101 каба гайди“ той изпълни както свои песни, така и на Радка Кушлева.

Хамид Имамски е от с. Триград. Завършил е Висшия лесотехнически университет в София и от няколко години, покрай лесовъдските си ангажименти, професионално се занимава с народно пеене. „Целта ми е да издирвам и популяризирам автентични народни песни от Родопския край. Старая се да ги представям такива каквито поколенията са ги създали и изпълнявали през годините, споделя Имамски”. Той изпитва особена любов към песните на Радка Кушлева и ги пее от цялото си сърце. Изпълненията му са в съпровод на гайда и народен оркестър.

„Хамид е един млад певец, който е голям ентусиаст и е поел по пътя на майка ми и на сестрите ми. И на други, разбира се, които пеят помашките песни. Но той наистина е вдъхновен от майка ми и успява, донякъде, иска да я достигне, но летвата е много висока. Една моя приятелка Ружка от Настан, която пее песните на майка ми, ми се обади една вечер през декември и ми каза: „Тука има едно момче, което много обича песните на майка ти, и ги пее като нея и като мене. Искаш ли да го чуеш? И аз казвам: „Ами добре“. И Хамид ми се обади и ми каза: „Аз съм лесоинженер от Триград и обичам песните на Радка, нямам музикално образование, но с нея ставам и с нея лягам. И като дойда в София, искам да отида на гроба на майка ти.“ Аз се учудих – млад човек, така да иска да посети гроба на майка ми, значи има огромно желание да пее и песните на майка ми. Дойде в къщи, отидохме на гроба на майка ми. Паснахме си и като пеене, и като свирене, защото аз също свиря стила на майка ми.“ – разказа пред препълнената зала Диди Кушлева.

„В такъв момент е много трудно човек да говори. Аз не съм открил Америка, нито имам намерение да я откривам. Когато говорим за автентичност, остава само говоренето. Аз смятам, че трябва да се изпее наистина така, както дядовците и бабите ни са пели, без някакви притеснения. За мене е важно да се усеща автентичността. Винаги съм казвал, че имам претенцията да съм един от най добрите певци сред горските и най-добрия горски сред певците. Моето представяне тук по една случайност съвпадна и с 35-годишнината от смъртта на великата Радка Кушлева. Тази вечер искам да я посветя на хората, които са ме уважили.“ – каза младият певец.

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close