Advertisement
КУЛТУРА

Незабравима среща с писателя Васил Венински в Чепеларе

В рамките на Майските културни тържества на община Чепеларе, на 18.05.2023г. в библиотеката на НЧ „Родопска искра 1880“ бяха представени книгите „Мъжко време“, „Деребейски времена“, „През иглени уши“ и „Ловни страсти в пазвите на Радюва планина“ на писателя Васил Венински. Официални гости на премиерата бяха Боран Хаджиев – кмет на община Чепеларе и Стоян Кузмов – зам.-кмет.

Вечерта започна по нетрадиционен начин – с прочитане на неговия разказ „Родопско халище“ от Адриана Иванова – библиотекар, под звуците на изкусната гайда на облечения в родопска носия г-н Ангел Николов – председател на читалището. В. Венински бе представен с рецензии на посочените книги, написани от именитите български литературни критици Георги Н. Николов, Димитър Томов и Иван Д. Христов. След което авторът сподели със присъстващите в залата какъв е поводът за създаване на всяка една от тях, като благодари на кмета на общината за пълното финансиране на „Мъжко време“, в която авторът описва войните за национално обединение, като конкретно в своето изложение той се спря на славните битки на 21-и Средногорски пехотен полк във Балканската война (1912-13), където редом с литературните герои в приложение са дадени списъци на реалните, загинали във всяка една битка, водена на териториите и на бившата Рупчоска околия, и на днешната Смолянска област.

Целта на автора е в една увлекателна форма днешните млади хора да научат истинската история на своя роден край, за да го заобичат още повече. За сборника „Деребейски времена“ писателят каза, че тя е второ изцяло преработено и допълнено издание, което е напълно изчерпано и по всяка вероятност ще има и трето. За книгата „През иглени уши“ – разкази, хвалби, укори, Венински довери, че тя е един вид равносметка на досегашния му творчески път.

Ето какво казва за нея писателят Димитър Томов – носител множество национални награди на имената на Николай Хайтов, Йордан Йовков, Георги Караславов и др.: „Щедрият талант на В. Венински богато е черпил от българската фолклорна традиция. Още един съвременен разказвач, който успява да изведе регионалните сюжети и да пресътвори художествено битността на хората от Родопския край до общонационалната литературна материя, като същевременно прави общочовешки обобщения. А пък идеята за раздели като „Хвалби“ и „Укори“, съдържащи оценки на другите за неговото творчество, е ведро намигване – ирония и самоирония, които само извисеният над дребнотемието творец може да си позволи.“ За „Ловни страсти в пазвите на Радюва планина“ – едно обемисто краеведческо изследване, в което всеки български ловец има какво да види и прочете, авторът сподели, че е написана по заръка на  Сдружение „Чернатица“ – Хвойна, в което членуват 12 ловни дружинки от общините Чепеларе и Лъки.

Венински отговори на всички въпроси на присъстващите. Йордана Карамитева – ексдиректор на обединените детски заведения в града, говори за изграждането на образите в разказите и стила на автора, който много и допада, а краеведът Костадин Глушков отбеляза, че книгата за ловците е „много ценно свидетелство и дава ясна и точна картина за икономиката, душевността и духовността на старите рупци“.

Кметът на Чепеларе Боран Хаджиев награждава писателя Васил Венински
Кметът на Чепеларе Боран Хаджиев награждава писателя Васил Венински

Накрая кметът на Чепеларе Боран Хаджиев благодари на писателя за написаното от него, пожела му творческа дълголетие и вдъхновение и го удостои с почетна грамота, придружена с подарък. Предвид факта, че Венински пише най-вече за Родопите, литературната вечер завърши с думите на Адриана Иванова: „За да научиш историята на света, трябва да започнеш от родния край.“

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!