Читателски

Непристоен акт

„Кметът на Смолян гони „Отзвук“ от редакцията“
„Отзвук“, брой 11, 8-11.02.2018 г.

Нещо неморално, грозно и опасно се случва в нашия областен и общински център Смолян. В очите на моите съграждани то е проява на безхаберие в управлението на общинските дела. Помпозните знакови (по-скоро показни акции) вече и в нашата община не могат и нас да заблудят. Перфектното приложение на Закона за общинската собственост е най-добрата атестация за един грижовен и добросъвестен стопанин на общия ни дом. ЛОШОТО му приложение, какъвто е случаят с акта на прогонването на редакцията на вестник ”Отзвук”, не е нищо друго освен демонстрация на управленски мускули на фона на лошото управление и на общинската собственост. В моите очи е и акт на отмъщение заради критични материали в изданието с доброто намерение за корекции. Прогонването на редакцията и при условия на добросъвестно плащане на наема не в полза на обществените интереси.

В управлението на людските дела нарцисизмът е вреден наркотик, ако не е проява на вождизъм. Пределно ни е ясно, че настоящето ни общинско управление е с тежко и трудно преодолимо наследство. На всички е ясно, че възстановителният период за печелившите след изборните каламбури проработва в полза на доограбването. Но това е друга тема. Поне в моите очи изглежда, че ГЕРБ все пак нещо прави. И критичните материали във вестник”Отзвук” по адрес на управлението на господин кмета Николай Мелемов и екипа му са продиктувани от добри чувства с посочване на кусури, с които следва да се съобразят. За да се доизкусури неговото управление в полза на хората. А то не е малко в положението на финансови колапс на общината. Нашата журналистика е стояла и стои над политически и човешки амбиции и пристрастия. Тя е била и е съвестта на епохата, била е с народа и за народа. Затова е била и е анатемосвана от алчни дребни мошеници, допълнително вегетиращи върху гърбовете на нашенци, винаги е била и е удряна под пояса от акулите на деня, изсмукващи до последно кръвчицата на беднаго брата. Корективът на българската журналистика е съвест, дълг и саможертвен подвиг, разчитаща на гражданската си съвест. Ето защо смятам, че каквито и да са ударите по нея, е акт на вандализъм.

Смятам за низост акта на прогонването на вестник”Отзвук” от настоящата му редакция.

Разглеждам този акт и като част от продължаващата серия на закриване на знакови институции, обвързани с обществени интереси. В атестацията на управляващите с обратен знак са закритото кабелно радио, закриването на общинския вестник ”Родопски вести”, в умишленото допускане фалита на вестник ”Родопи вест”, в закриване на болници, детски заведения, закриването на театъра, в опитите за закриване на родопския ансамбъл. Тревожно се питам: „Какво е това закриване?“ Да ни закрият (по точно да ни затрият) всичките нас ли? Като лишаваш човека от духовни потребности – ти го оскотяваш. Скотът – ето го „лошия материал“. Не е ли това ефектът на закриване на държавата ни?

Обвиняват ни, че ние сме избрали алчната си сган с прицел да се самообвиним, че ние сме си вкарали хищника хиена в двора. Нищо подобно! Бил съм по избори. Наблюдавал съм листите. Убедих се, че и магаре да сложиш за водач на листата, става депутатин.

Общината без общински вестник е с име Смолян. Областта без областно печатно издание пак скоро може да е област Смолян. Целта е пълно информационно затъмнение. А неведението е хранителната среда на хаоса и безхаберното управление.

Господа смолянски управници, ако ще ни управлявате, управлявайте ни по правилата на стриктното и справедливо прилагане на законите! Така ще ни е по-спокойно, ще ни е по-сигурен животът, ще спрат да бягат хората от тук. Тротоарните пространства са се превърнали в паркинги, половината от уличните платна са превърнати в паркинги. Принудени сме да се сливаме с потока на движението. Фучат покрай нас коли с огромна скорост. Каква е гаранцията, че някой водач няма да ни помете? Защо си затваряте очите, господа управляващи? Имате ресурси – въведете ред по нашите улици! Защо не приложите там Закона за общинската собственост? Малко ли общинска собственост е заграбена? Върнете я на общината или я отдайте под наем! Грозотии и мръсотии са се струпали около домовете ни. Отдадени безвъзмездно общински помещения за обществена полза се отдават под наем на търговци без правно основание. Защо не си ги върнете на общината, за да прекъснете мародерството с възрастните хора и инвалидите, а си затваряте очите? Но не, ще изгоните вестник ”Отзвук”. Няма съмнение, че редакцията ще се устрои на друго място, но Вие ще паднете в очите на хората и ще станете известен със закриванията на медии. Поредната ви демонстрация, че правите нещо добро в полза на общественото благо също е ефект с обратен знак.

Никола Чуралски – журналист на свободна практика, член на СБЖ

Advertisement
Back to top button
Close