НОВИНИОБЩЕСТВО

Неподвижен самотник живее в пълна мизерия, съседи го обгрижват денонощно

68-годишният Венцислав Махонев живее в пълна мизерия, алармираха живеещи в комплекс „Петровица”. Мъжът е неподвижен, след като прекарал инсулт. Не може да се обслужва сам и за него се грижат на добра воля съседи.

Сигналът до редакцията на „Отзвук” подадоха притеснени комшии, които от няколко дни се грижат за Венцислав Махонев. „Той не може сам да стои в дома си. Нужна му е специална грижа. Социалните служби трябва нещо да направят за него. Сутринта буйствал и беше си раздърпал катетъра. Само полицаите от Участъка в Устово се отзоваха на нашите молби за помощ. Трябва да се вземат спешни мерки”, каза Ели Янкова.

68-годишният мъж получил инсулт преди около десетина дни. Открит е в безпомощно състояние от съседите си и благодарение на тях веднага е приет в болница. Преди два-три дни бил изписан и тогава започнали както неговите мъки, така и на комшиите. „Тази сутрин три пъти се обаждахме за линейка. След третото обаждане дойде екип на Спешна помощ, видяха Венцислав и казаха, че не е за тях, след което си тръгнаха”, допълни млад мъж, който също се включва в обгрижване на болния си съсед.

„Отзвук” подаде сигнал до Петя Пампорова – директор на Областната дирекция „Социално подпомагане”. По нейни думи мъжът не е социално слаб, пенсионер е от декември 2017 г. Няма ТЕЛК-ово решение, а веднъж е подпомаган с еднократна помощ за закупуване на слухов апарат и батерия. Петя Пампорова се ангажира да изпрати екип, който да се запознае със ситуацията на място. Малко по-късно тя съобщи, че служители са посетили дома на мъжа и ще организират превоз, за да може той да бъде транспортиран до „Хоспис Мадан”, след което ще се започне процедура по настаняването му в Дома за възрастни хора във Фатово.

Венцислав Махонев има роднини, които живеят в София, но до сега никой не е успял да се свърже с тях.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close